Kuva: Fotolia

Onko vatsa taas kipeä? 6 yleisintä syytä ummetukseen

30.08.2016 15:27 - Anna Hopi

Jokaisen vatsa reistailee silloin tällöin, mutta asiantuntijoiden mukaan tietyt asiat vaikuttavat erityisen paljon vatsan toimintaan.

Vatsan toimintaan ei kiinnitä paljonkaan huomiota - paitsi silloin, kun jokin tökkii. Saatat käväistä vihellellen vessassa ja jatkaa sitten päivän hommia. Mikäli wc-käynti ei onnistukaan toivotun lailla, saatat alkaa miettiä enemmän syytä sille, miksi "kakka ei tällä kertaa tule".

- Suoliston toimimattomuus vaikuttaa ihmisen mukavuuden tunteeseen. Tunnet olosi turvonneeksi ja se vaikuttaa keskittymiskykyyn. Vaatteet eivät välttämättä istu päälle kuten normaalisti, mikä stressaa, kiteyttää Massachusettsin sairaalan gastroenterologi Kyle Staller.

Asiantuntijoiden mukaan on olemassa kuusi todella yleistä syytä, miksi suolisto temppuilee.

1. Matkustaminen.

Suolistolla on oma rytminsä ja oma sisäinen kellonsa. Kun matkustat, vaihdat aikavyöhykkeitä ja saatat syödä sekä nukkua eri aikaan kuin mihin olet tottunut. Se voi vaikuttaa lopulta suolenkin toimintaan - ennen kuin kehosi tuttuu muutokseen. Harva myöskään juo matkustaessa tarpeeksi, minkä vuoksi uloste sisältää vähemmän nestettä. Sen vuoksi se saattaa kovettua ja poistua huomattavasti hitaammin elimistöstä, mikä aiheuttaa ikävää oloa.

2. Liika juuston syöminen ja muut maitotuotteet.

Ruoansulatuselimistön voi olla vaikeampa sulattaa maitotuotteita, eivätkä ne välttämättä sula kunnolla. Se voi aiheuttaa ummetusta, kertoo Living a Real Life With Real Food -kirjan kirjoittaja ja ravintoasiantuntija Beth Warren.

3. Sokeri ja muut prosessoidut ruoat kuten suklaa.

Mitä prosessoitumpaa ruoka on, sen enemmän se vaikuttaa ruoansulatukseen. Suklaa on hyvä esimerkki siitä. Mitä vähemmän suklaassa on kaakaota ja mitä enemmän maitotuotteita ja sokeria, sitä enemmän tuote aiheuttaa ummetusta.

4. Voimakkaat kipulääkkeet.

Warrenin mukaan lääkkeet, jotka sisältävät opiaatteja voivat vaikuttaa suolen toimintaan sitä hidastavasti.

5. Allergialääkkeet.

Allergialääkitys sisältää yleensä antihistamiinia, minkä tarkoitus on kuivattaa limakalvoja. Valitettavasti lääke kuivattaa myös suolen sisällä olevan ulosteen, mikä aiheuttaa tukkeutumisen tunnetta suolistossa.

6. Lapsen synnytys.

Monet tekijät vaikuttavat lapsen saamisen jälkeen tulevaan ummetukseen. Terveysasiantuntija Jennifer Widerin mukaan synnytyksessä käytetyt lääkkeet, peräpukamat ja kivuliaat paikat voivat vaikuttaa kakkaamistiheyteen. Kun ihminen ulostaa, hänen lantiolihastensakin täytyy työskennellä kovasti. Lisäksi tuore äiti joutuu valvomaan, hän imettää ja äitiyshormonit tekevät tehtäväänsä - nämäkin tekijät voivat aiheuttaa ummetusta.

Lähde: Self.

Lue myös: Kärsitkö ummetuksesta? Helpota vaivaa painamalla vatsaasi tietystä kohdasta

Kilpailut

Uusimmat