11 asiaa, joita ei tule koskaan sanoa anoreksiaa sairastavalle

27.05.2015 09:15 - Reetta Haverinen

Ihmisten tulee olla harvinaisen tarkkoja, mitä suustaan päästävät syömishäiriötä sairastavan läheisyydessä.  

Anoreksiaa tai muuta syömishäiriötä sairastavat ihmiset saavat kuulla paljon kommentteja ulkonäöstään ja käyttäytymisestään. Patistelut ruoan ääreen ja kauhistelut langan laihasta olemuksesta saattavat riipaista sairastunutta pahemman kerran tai vielä pahempaa - kannustaa laihduttamaan lisää. Sairas mieli voi nimittäin tulkita jopa kohteliaisuuksiksi tarkoitetut sanat kehotuksena karistaa kropasta vielä muutama kilo pois.

Ulkopuolisten ihmisten tuleekin harkita sanojaan tarkasti, sillä syömishäiriötä sairastavan mieli on varsin haavoittuvainen kaikenlaisille kommenteille. Varsinkaan seuraavat lauseet saattavat saada sairastuneen pois tolaltaan tai ahdistumaan entistä enemmän:

1. ''Ala syömään!''

Jos kehotat anorektikkoa syömään paremmin, et selvästikään näytä ottavan hänen sairauttaan vakavasti. Syöminen ei ole anorektikolle niin yksinkertaista kuin moni luulisi. Tilanne on verrattavissa siihen, että tokaisisit pyörätuolipotilaalle: '' Nouse jaloillesi ja lähde kävelemään. Kyllä se siitä!''.

2. ''Näytit ennen paljon paremmalta."

Anorektikkojen itsetunto on sairauden takia pohjamudissa. Negatiiviset ulkonäkökommentit saavat heidät vain entistä epävarmemmiksi ja ahdistuneemmiksi. Tämä taas voi johtaa sairauden pahenemiseen, sillä sairastuneet reagoivat ahdistukseen esimerkiksi kontrolloimalla syömisiään.

3. "Näytät tällä hetkellä paremmalta kuin koskaan!"

Ulkonäkökommenttien toinen ääripää on sairastuneen kroppaa ylistävät kommentit. Tämä taas laittaa vettä lisää myllyyn ja anorektikko saattaa intoutua piiskaamaan kroppaansa entistä hoikempaan kuntoon.

4. "Maailmassa on ihmisiä, jotka näkevät nälkää!"

Anorektikot tietävät tasan tarkkaan, että kehitysmaiden lapset riutuvat nälässä. Syömishäiriöiset eivät kuitenkaan mahda käytökselleen mitään, ennekuin pääsevät asianmukaiseen hoitoon.

Huomautukset muiden ihmisten nälänhädästä saavat sairastuneet entistä ahdistuneemmiksi. Jotkut anorektikot taas saattavat ajatella, että he parantavat nälkää näkevien tilannetta, kun he eivät itse kuluta maailman ruokavaroja.

5. ''Etkö kaipaa suklaakakkua/karkkeja/pizzaa?"

Anorektikko voi haaveilla herkuista - tai sitten ei. Syömishäiriöissä ei ole kuitenkaan kyse pelkästään ruoasta. Sairauden taustalta löytyy yleensä vyyhti ongelmia, jotka täytyy purkaa asianmukaisella tavalla.

Sairauden saattaa laukaista masennus, lapsuuden traumat, kiusaaminen tai paha stressi. Taustalta saattaa löytyä myös geneettisiä taipumuksia. Ruoka on loppujen lopuksi vain välikappale, jonka avulla sairastunut käsitelee omia ahdistuksiaan.

6. "Tarvitsisit kunnon juustohampurilaista."

Kuten jo aiemmissa kohdissa totesimme, syömään kehottaminen ei paranna syömishäiriötä kenenkään kohdalla.

Kaloripitoisten herkkujen syömiseen patistaminen ei myöskään imartele niiden ihmisten mieltä, jotka vain ovat luonnostaan hoikkia. Joidenkin ihmisten aineenvaihdunta on niin kiivas, että yrityksistä huolimatta paino ei vain nouse ja hoikkuudesta huomauttelu voi tuntua pahalta.

7. "Voi kun laihtuisin samalla tavalla kuin sinä.''

Toisin kuin monet luulevat, anoreksialla ei ole mitään tekemistä tahdonvoiman kanssa. Syömishäiriöt ovat vakavia psyykkisiä sairauksia, jotka vaativat ammattiapua.

8. "Et näytä syömishäiriöiseltä."

Vaikka ihmiset tarkoittaisivat kommentillaan hyvää kertoessaan, ettei sairastunut näytä ollenkaan riutuneelta, saattaa tokaisu riipaista sairastuneen sielua pahasti. Sairastunut saattaa tulkita kommentin niin, ettei hän ole tarpeeksi laiha, hän näyttää ylipainoiselta tai ettei hänen tarvitse etsiä apua ongelmiinsa.

9. "Kyllä se siitä!"

Syömishäiriöisen tilanne tulee ottaa vakavasti, eikä pelkkä selkään taputtelu auta syömishäiriöistä sairauden voittamisessa. Tsemppaavaat kommentit vain täsmentävät sairastuneelle, että hänen ongelmansa ovat pieniä muiden huolenaiheiden rinnalla.

10. " Olisinpa minäkin noin laiha."

Bikinikunnosta haaveilevat naiset ja heidän leikkimieliset heittonsa eivät imartele sairastuneen itsetuntoa, vaikka moni niin luulee. Useat ihmiset eivät valitettavasti näe anorektikkoja vakavan sairauden kanssa painivina ihmisraunioina vaan kadehdittavan hoikkina mannekiineina.

11. "Etkö näe, kuinka läheisesi kärsivät."

Syyttely ja painostus saavat anorektikon entistä ahdistuneemmaksi. Hän ei kuitenkaan mahda läheistensä huolelle mitään, ennen kuin pääsee itse hoitoon. Ensisijaisen tärkeää onkin löytää oikeanlaista apua anorektikolle, eikä keskittyä lähipiirin jaksamiseen.

Lue myös: Anorektikkonaisen julkaisema video tuo kyyneleet silmiin: "Tarvitsen teidän apuanne"

Lähde: Marie Claire

Kilpailut

Uusimmat