5 faktaa vaikusta: Miksi korvia ei saisi koskaan puhdistaa vanupuikolla?

22.07.2014 10:56 - Minna Talstila

Korvien puhdistaminen vanupuikolla on yleinen tapa, mutta on olemassa monta syytä, miksi niin ei kannattaisi tehdä.

Monet ovat kuulleet, että korvia ei tulisi koskaan puhdistaa vanupuikolla. Silti moni sortuu tekemään niin kaikesta huolimatta. Vaikulla on kuitenkin monia hyödyllisiä tehtäviä ja vanupuikkojen käytöstä voi olla korvakäytäville jopa haittaa. Kokosimme alle Huffington Postin listaamat faktat. 

Vaikku suojaa korvaa

Korvavaikun tehtävänä on pitää korvakäytäväsi puhtaina. Se estää pölyn ja lian pääsyn korviin ja sillä on myös antibakteerisia vaikutuksia.

Vaikku poistuu itsestään

Sinun ei tarvitse poistaa vaikkua korvakäytävistäsi puikoilla, koska kuivunut vaikku poistuu niistä lähes itsestään. Sinun ei tarvitse kuin liikuttaa leukaasi ja vaikkua poistuu automaattisesti esimerkiksi syödessäsi tai puhuessasi.

Voit tukkia korvakäytävän puikolla

Jos käytät vanupuikkoja korviesi puhdistamiseen, voit itse asiassa tehdä vahinkoa. Saatat työntää vaikkua vain syvemmälle korvakäytävään, johon se voi tukkeutua. Vaikku voi jäädä jumiin korvan osiin, jotka eivät puhdistu itsestään.

Tukkeutunut vaikku voi aiheuttaa tulehduksia korvan ulompiin osiin

Jos olet onnistunut tukkimaan korvakäytäväsi vaikulla, saattaa korviin muodostua helpommin bakteereja ja viruksia. Nämä taas voivat aiheuttaa kipua ja tulehduksia.

Vaikun työntäminen syvälle voi aiheuttaa kuulon menetystä

Pahimmassa tapauksessa syvälle tungettu vaikku saattaa aiheuttaa niin suuren tukkeuman, että kuulosi voi heiketä.

Tiesitkö, että tutkijoiden mukaan korvavaikkua analysoimalla voi saada tietoa esimerkiksi ihmisen elintavoista? Lue lisää täältä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat