7 kummallista oiretta, joista voit syyttää hormonejasi

26.09.2014 11:11 - Heli Thoren

Kuukautisten aikaan naisen vartalo saattaa käytäytyä hyvin kummallisesti.

Kun kuukautiset tekevät tuloaan, mukana saattavat tulla myös oudot oireet. Vaikka joka kiukkupuuskasta ei voikaan syyttää hormoneja, monista muista kummista oireista voi:

1. Olet kömpelömpi

Kuukautisten aikaan naiset saattavat olla liikkeissään kömpelömpiä. Se, mistä ilmiö johtuu on tutkijoillekin mysteeri. Yksi syy voi olla se, että kuukautisten hormonimuutos vaikuttaa munuaisten toimintaan ja tätä kautta kehon nestetasapainoon. Ja tämä voi näkyä myös kehon liikkeissä.

2. Uniongelmat ilmaantuvat

Kun estrogeeni- ja progesteronitasot nousevat ennen kuukautisia saatat kokea kuumia ja unettomia öitä. Alhainen estrogeenitaso voi tehdä sen, että sinulla on kuuma ja tukala olo nukkuessasi.

3. Vahaaminen sattuu

Karvanpoisto vahaamalla sattuu monilla naisilla enemmän juuri ennen kuukautisia. Siksi aika vahaukseen kannattaa varata mihin muuhun aikaan tahansa, mutta ei juuri ennen kuukautisia, eikä niiden aikana. Hormonit vaikuttavat siihen, että iho on herkempi ja kiputilat voivat olla tuolloin voimakkaampia.

4. Alapää kutiaa

Hiivainfektion kaltaiset oireet: kutina, herkkyys ja kipu voivat ilmaantua myös kuukautisten aikaan. Tämä voi johtua myös siitä, että olet saanut hiivainfektion. Toisten tutkimusten mukaan kuukautisten aikaan varsinaisen hiivainfektion saa myös helpommin.

5. Masentaa

Serotoniinitasot heittelevät kuukautisten aikaan. Tuolloin saatat tuntea itsesi surulliseksi ja alavireiseksi. Tutkimusten mukaan naiset, jotka kärsivät voimakkaista masennusoireista ennen kuukautisia reagoivat hyvin masennuslääkkeisiin, jotka sisältävät serotoniinia. Tämä selittäisi alakulon nimenomaan serotoniinitasojen heittelynä.

6. Mielesi tekee makeaa

Juuri ennen kuukautisia monet himoitsevat sokeria ja rasvaista ruokaa. Vaikka tutkimuksissa monet naiset tunnustavat ilmiön, sen alkuperää ei olla pystyttä täysin selvittämään.

7. Keskittyminen vaikeutuu

Tutkimuksissa huomattiin, että monilla naisilla kuukautisten aikaan keskittymiskyky kärsi. Tämä saattaa johtua siitä, että hormonit vaikuttavat aivojen välittäjäaineiden toimintaan.


Haluatko päästää irti turhista murheista? Kokeile toimivia mielenhallintavinkkejä.


Lähde: Womens Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat