”Älä mene märillä hiuksilla ulos, tai sairastut!” Onko pelottelussa mitään perää?

26.02.2015 11:45 - Eeva Rajala

Infektiolääkäri kertoo, onko vanhassa uskomuksessa perää.

Kylmässä säässä märillä hiuksilla oleskelu ei tunnu mukavalta. Infektiolääkäri ja tutkija tyrmää kuitenkin uskomuksen, jonka mukaan ihminen on tuomittu sairastumaan ja vilustumaan tempauksen jälkeen. Vilustuminen ja flunssa aiheutuvat viruksista, joten jotta ihminen sairastuu, tarvittaisiin kontakti virusten kanssa.

- Ulos lähteminen märillä hiuksilla ei saa aikaa infektiota. Mielestäni se aiheuttaa ihmisille vain epämukavaa oloa, infektiolääkäri Pritish Tosh Huffington Post -lehdelle.

Lääkärin mukaan ulkona märillä hiuksilla voi totta kai sairastua ja saada flunssatartunnan, mutta märkiä hiuksia ei ole syyttäminen tartunnasta.
Tosh kertoo, ettei kuitenkaan ole hyvä idea lähteä koikkelehtimaan ulos kylmällä säällä märissä hiuksissa tai ilman takkia. Kylmä sää on stressitekijä keholle ja äärimmäisissä tilanteissa siitä voi aiheutua alilämpöä, mikä voi vaikuttaa kehon vastustuskykyyn.

Lääkärin mukaan märkien hiusten sijasta kannattaisi keskittyä niin sanottuun hengitysetikettiin: Jos olet kipeä, yski ja aivasta omaan kyynärtaipeeseen, ja pidä huolta myös hyvästä käsihygieniasta.

Lue myös: Älä sairastu flunssaan - vältä koskemasta kuuteen asiaan työpaikalla

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat