Asutko kaupungissa? Pakokaasu on vaarallisempaa kuin uskoitkaan

16.09.2014 15:14 - Senni Loikala

Pakokaasulla voi olla monia varsin kielteisiä terveysvaikutuksia.

Pakokaasulla tiedetään olevan ikäviä vaikutuksia terveyteen. Tuore amerikkalainen tutkimus selvitti, kuinka haitallista on altistua säännöllisesti liikenteestä johtuville ilmansaasteille.

Säännöllinen altistuminen liikenteen päästöille voi tutkimuksen mukaan lisätä leptiini-nimisen hormonin määrää. Se puolestaan lisää riskiä sairastua diabetekseen ja sydänsairauksiin. Lisäksi todennäköisyys ylipainoon kasvaa.  

Tutkimukseen otti osaa 765 Bostonin alueella asuvaa ihmistä. Heillä, ketkä altistuivat säännöllisesti päästöille, oli muita suurempi todennäköisyys kasvaneelle leptiinin määrälle verenkierrossa.

Tutkijoiden mukaan vilkasliikenteisten teiden lähellä asuvien ihmisten sydän- ja verisuonisairaudet olivat yhteydessä suuriin leptiinipitoisuuksiin veressä. Suoraa syy-seuraussuhdetta pakokaasujen ja leptiinin määrään tutkijat eivät kuitenkaan vedä.

Vaikka liikenteen päästöt ovat maailmalla suurempi ongelma kuin Suomessa, voivat tutkimustulokset koskettaa myös vilkaan liikenteen lähellä asuvia suomalaisia.

Tutkimus julkaistiin Occupational and Environmental Medicine -lehdessä.

Lue myös: Taatusti erilainen hääkuva: Kiinalaiset rakastavaiset ikuistettiin kaasunaamareissa

Lähde: Nature World News

Kilpailut

Uusimmat