Botoxin käyttö voi aiheuttaa tunne-elämän vääristymiä

14.09.2014 11:15 - Eeva Rajala

Erityisesti nuorten kohdalla botoxin on todettu vaikuttavan epäedullisesti ihmisen emotionaaliseen kasvuun.

Tutkijoiden mukaan yhä useampi alle 25-vuotias tahtoo botox-hoitoja, jotka silottavat jo mahdollisesti näkyviä pieniä ryppyjä kasvojen ihossa. Botox-hoitojen ja samalla niin sanottujen "jääkasvojen" yleistyminen saattaa kuitenkin ehkäistä täysin nuoria oppimasta, miten omia tunteita voidaan ilmaista.

Botox ja muut kyseisen toksiinin versiot toimivat niin, että ne halvaannuttavat lihaksia väliaikaisesti. Brittiläisen plastiikkakirurgin mielestä teini-ikäisille tehdyt kosmeettiset injektiohoidot ovat moraalisesti väärin.

Tutkimuksessa mukana ollut sairaanhoitaja Helen Collier uskoo, että tosi-tv-ohjelmien "jääkasvot" ovat saaneet nuoret ihailemaan hyvin ilmaisukyvyttömiä kasvoja. Tämä saattaa kuitenkin olla riski myöhemmälle tunnekehitykselle. Lapset ovat aiemmin imitoineet toisten ihmisten kasvojen ilmeitä ja näin oppineet asioita tunnemaailmasta, mutta tulevaisuus voi olla täysin toinen.

- Tunteiden näyttäminen on vahvasti yhteydessä kasvojen ilmeisiin. Empatian ja sympatian tunteet auttavat meitä selviytymään ja kasvamaan itsevarmoiksi ja seurallisiksi aikuisiksi, Collier sanoo.

Tutkijoiden mukaan botox-hoitoja suorittavilla pitäisikin olla vahvat syyt siihen, miksi botox-hoitoja annetaan tietyille henkilöille.

Lähde: BBC

Kilpailut

Uusimmat