Epäonnistuiko painonpudotus? Tutkijat listasivat 5 yllättävää syytä

18.12.2014 14:15 - Heli Thoren

Toisinaan esimerkiksi kovalla stressaamisella voi olla vaikutusta siihen, ettei paino putoakaan halutulla tavalla.

Moni haluaisi pudottaa muutaman ylikilon, mutta on huomannut sen olevan yllättävän kovan työn takana. Toisinaan laihdutuskuuri voikin mennä mönkään yllättävistä syistä. Womens Health Magazine listasi tutkijoiden selvittämät viisi syytä, jotka saattavat olla epäonnistuneen dieetin takana:

1. Krooninen stressi

Stressihormoni kortisoli voi tehdä hallaa painonpudotukselle. Eritoten pitkäkestoisella stressillä on huomattu olevan negatiivinen vaikutus painon putoamiseen. Yhdysvalloissa Ohion yliopiston kokeissa huomattiin, että niiden laihduttajien, joilta mitattiin korkeampia stressitasoja, kehot polttivat vähemmän kaloreita.

2. Masennus

Masennus voi näkyä monin tavoin, muun muassa niin, että ruokahalu lisääntyy. Ihmiset pyrkivät usein lohduttamaan itseään syömällä ja tulevat näin syöneeksi enemmän kuin pitäisi.

3. Kilpirauhasen häiriöt

Jos kilpirauhasen toiminnassa havaitaan vajaatoimintaa, se näkyy myös aineenvaihdunnan heikentymisenä. Tällöin ihminen lihoo, vaikka pyrkisikin syömään mahdollisimman terveellisesti. Jos paino nousee kuin itsestään, kannattaa hakeutua lääkärin pakeille, joka voi tutkia, voisiko syy olla kilpirauhasen toimintahäiriöissä.

4. Hormonihäiriöt

Naisilla hormonit säätelevät painonpudotustakin ja esimerkiksi e-pillereiden vaihto tai endometrioosi voivat vaikuttaa painoon. Endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti, joka voi näkyä myös kehon hormonitasapainossa ja näin myös painossa. Jos epäilet hormonien olevan syynä laihdutusongelmiin, ole yhteydessä lääkäriin.

5. Kakkostyypin diabetes

Diabetesta sairastavan sokeritasot heittelevät ja sairaus vaikuttaa myös aineenvaihduntaan. Sairauden oireisiin kuuluu myös lisääntynyt janon ja nälän tunne. Näin esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen oireisiin kuuluu myös painonnousu.


Ennen laihdutuskuurin aloittamista, tee muutama muutos kotiisi. Lue niistä lisää täällä.

Lähde: Womens Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat