Ethän pese hampaitasi vasta aamiaisen jälkeen? Tärkeät hoito-ohjeet purukalustolle koottiin yhteen

29.05.2015 23:15 - Senni Loikala

Kun hoitaa hampaitaan rutiinilla, saattaa huomaamattaan sortua yleisimpiin hoitovirheisiin. Monet esimerkiksi pesevät hampaansa vasta aamupalan jälkeen.

Hampaiden hoidosta tulee monille rutiini, joka suoritetaan samaan tapaan päivästä toiseen. Independent-lehti uutisoi yleisimmistä hoitomokista ja mitä ne kannattaa korjata:

Käytät kovaa hammasharjaa

Sen sijaan: Hammasharjojen harjaksissa on niiden jämäkkyyttä mittaavia asteita. Hanki itsellesi harja, jossa tuo aste on "medium" tai "soft". Liian kovat harjakset voivat vaurioittaa ikeniä, hammaskiillettä ja kohtaa, jossa hammas kiinnittyy ikeneen.

Peset hampaasi aamupalan jälkeen

Sen sijaan: Pese hampaasi mahdollisimman pian herättyäsi, jolloin pääset heti eroon yön aikana suuhusi kertyneistä bakteereista. Syö vasta tämän jälkeen aamupala, jonka päätteeksi suu kannattaa huuhdella suuvedellä. Lue täältä suomalaislääkärin tarkemmat perustelut sille, miksi hampaat kannattaa pestä jo ennen aamiaista.

Käytät hammaslankaa pesun jälkeen

Sen sijaan: Käytä hammaslankaa ennen kuin harjaat hampaasi, jolloin pääset eroon niihin jääneistä ruoan tähteistä. Muistathan käyttää lankaa varovasti, jotta ikenet eivät pääse vaurioitumaan.

Peset hampaasi heti syötyäsi

Sen sijaan: Hampaat kannattaa pestä vasta 30-40 minuuttia syömisen jälkeen, sillä tällöin sylki neutralisoi luonnostaan ruoan ja juoman alentaman PH-arvon suussasi. Heti ruoan jälkeen ei kannata harjata hampaita, koska tällöin harjaat happoja hampaissasi. Se voi pidemmän päälle aiheuttaa eroosiota hampaissa ja heikentää hammaskiillettä.

Huuhtelet suusi hammaspesun jälkeen

Sen sijaan: Hampaidenpesun jälkeen jätä suu huuhtomatta vedellä, sillä muuten hammastahnan fluori pääsee pakoon purukalustostasi. Pelkkä ylimääräisen vaahdon sylkäiseminen lavuaariin riittää.

Uutisoimme aiemmin kotitekoisesta toimenpiteestä, joka valkaisee hampaita. Pääset lukemaan ohjeet tästä.

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat