Hajuille yliherkkien ei kannata panikoida hengenahdistuksen pelossa: Pelkkä ylireagointi tuo oireet

25.07.2014 15:35 - Senni Loikala

Mikäli huolestuu tuoksuista ja hajuista, voi pelkästä panikoinnista saada hengitysvaikeuksia.  

Tuore amerikkalaistutkimus saattaa kiinnostaa etenkin astmaatikkoja ja heitä, ketkä ovat yliherkkiä hajuille. Siitä nimittäin selvisi, että tuoksujen ja hajusteiden pitäminen haitallisina voi aiheuttaa hengitystievaikeuksia, riippumatta siitä, ovatko ne oikeasti haitallisia.

- Kun oletamme, että tuoksu on haitallinen, kehomme reagoivat tavalla, että se todellakin olisi haitallinen, psykologi Cristina Jaen sanoo.

Tutkimukseen osallistui 17 maltillisista oireista kärsivää astmaatikkoa, keitä altistettiin ruusun tuoksuiselle alkoholille. Todellisuudessa kyseisellä tuoksulla ei ollut ominaisuuksia, jotka olisivat pystyneet aiheuttamaan oireita astmaatikoille.

Kahdeksalle osallistujalle väitettiin, että tuoksulla olisi terapeuttisia vaikutuksia. Muille sanottiin, että se voisi mahdollisesti aiheuttaa lieviä hengitysvaikeuksia. Jälkimmäiset pitivät tuoksua haitallisempana kuin he, ketkä kuvittelivat sen terapeuttiseksi. He myös kärsivät hengitystievaikeuksista, jotka jatkuivat vuorokauden ajan.

- Kysymys ei ole vain siitä mitä haistat, vaan myös mitä kuvittelet haistavasi, Jaen kiteyttää.

Tutkimuksen perusteella voidaan olettaa, että astmaatikkojen ja heidän, ketkä ovat yliherkkiä tuoksuille, ei kannata panikoida hajuista, sillä myös täysin viattomat tuoksut voivat tällöin aiheuttaa hengitysvaikeuksia.

Lue myös: Uusi apu astmaatikoille löytyi sushi-lautaselta

Lähde: The Times of India

Kilpailut

Uusimmat