Hyvästit lihaskivulle - selvitä kipujesi syy ja löydä itsellesi paras hoitokeino

02.08.2015 08:15 - Tiina Svensk

Sattuuko lihaksiisi seisomatyön takia tai rankan salipäivän seurauksena? Olipa kolotuksen aiheuttaja mikä tahansa, voit hyvästellä kivun seuraavien vinkkien ansiosta.

Lihaskipu on vaiva, joka hidastaa menoa vaikka mieli olisikin virkeä. Jos kehosi ei ehdi palautua treenistä kunnolla, saattavat kireät lihakset aiheuttaa jopa rasitusvammoja ajan kuluessa. Myös staattinen työasento, huono työergonomia ja stressi tuntuvat kehossasi herkästi. Selvitä siis syy lihaskivullesi, ja etsi mahdollinen hoitokeino Healthista -sivuston täsmävinkeistä:

Lihaskireyttä aiheuttaa:

D-vitamiinin puute: D-vitamiinin puutostila saattaa lisätä lihaskipujasi. D-vitamiini helpottaa myös kalsiumin imeytymistä, minkä vuoksi puutostila voi pehmentää luita ja aiheuttaa kipuherkkyyttä. Keho tuottaa luonnostaan D-vitamiinia auringonvalon avulla, mutta vitamiinilisän hankkiminen on yleensä tarpeen.

Raudan puute: Etenkin naiset saattavat kärsiä raudan puutteesta kuukautisten aikana tai niiden jälkeen. Raudan puute voi oireilla sekä väsymyksenä että kipuna lihaksissa. 

Stressi: Kehosi reagoi mielentilaasi, joten ei ole ihme jos työhuolet kiristävät hermojesi lisäksi myös lihaksiasi. Etenkin niska-hartia -seutu voi reagoida hyvinkin herkästi stressaavaan elämäntilanteeseen.

Venähdykset: Lihaksesi saattavat venähtää pitkäkestoisesta rasituksesta tai väärällä tekniikalla suoritetusta liikkeestä. Lihakset saattavat rasittua myös väärästä asennosta työpöydän ääressä, joten tarkista työasentosi kuntoon!

Lihaskireyteen auttaa:

Syö proteiinia treenin jälkeen: Huolehdi, että ravitset kehoasi laadukkaalla proteiinilla mahdollisimman pian treenin jälkeen. Kofeiinipitoisten juomien välttäminen ja kehon huolellinen nesteytys treenin jälkeen helpottavat myös seuraavan päivän oloa.

Käy jääkylmässä suihkussa treenin jälkeen: Jääkylmä suihku tasoittaa hormonitoimintaasi ja hidastaa verenkiertoasi, joten jäähdyttele tiukan treenin jälkeen kylmän veden alla!

Kokeile magnesiumia: Magnesium rentouttaa kehoasi ja lihaksiasi, joten se toimii luontaisena särkylääkkeenä kehossasi. Iltaisin nautittu magnesiumlisä auttaa sinua myös nukkumaan sikeämmin - mikä vauhdittaa palautumistasi! 

Liiku myös lepopäivinä: Liikkeen ei tarvitse olla aina rankkaa treeniä, mutta liikuta kehoasi päivittäin. Kun pidät itsesi liikkeessä, kehon luonnolliset liikeradat pysyvät laajoina. Samalla huolehdit, että verenkierto pysyy aktiivisena ja palaudut nopeammin.

Hiero lihaksiasi: Jos lihaskipusi on jatkuvaa, kannattaa suunnata asiantuntijan luo. Hieroja ei ainoastaan rentouta kehoasi, vaan huoltaa kehon lihaksistoa kuntoon. Jos et halua hierojalle, voit hieroa lihaksiasi myös itse. Foamroller-rullat ovat myös loistava apuväline lihashuoltoon.


Lue myös: Treenaatko liikaa? 5 merkkiä, joista tiedät tarvitsevasi lepopäivän

Lähde: Healthista

Kilpailut

Uusimmat