IS: Hälyttävä tieto suomalaislapsista: Rapakunnossa

19.03.2015 07:15 - Eeva Rajala

Viime aikoina on puhuttu runsaasti lasten ja nuorten terveydestä ja jaksamisesta. Ilta-Sanomien Urheilusanomat paljastaa, että suomalaiset lapset ja nuoret ovat melkoisen huonossa kunnossa.

Urheilusanomat pääsi tutustumaan ennakolta ensi viikolla julkaistavaan Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistutkimukseen. Tutkimuksen mukaan vain 20 prosenttia lapsista ja nuorista täyttää liikuntasuosituksen eli liikkuu päivän aikana vähintään tunnin. Tutkimuksesta selviää myös, että 95 prosenttia lapsista katselee liikaa televisiota tai viettää liikaa aikaa tietokoneella tai älylaitteiden parissa. Näkyvin seuraus liikkumattomuudesta on ylipaino.

Ilta-Sanomien mukaan noin joka viides ekaluokkalainen on koulun aloittaessaan ylipainoinen. Suomen olympiakomitean vastaava lääkäri Harri Hakkarainen kertoi hiljattain Meidän perhe -lehdessä olevansa huolissaan siitä, että murrosikäisillä voi olla jo sepelvaltimotaudin ensioireita, ja jo 15-vuotiaita voi joutua leikkaukseen selän välilevyn pullistuman vuoksi.

Sairaudet voivat puhjeta vasta aikuisena

Liikuntalääketieteen professori Urho Kujala sanoo Ilta-Sanomille, että on olemassa vahvaa näyttöä siitä, että fyysinen liikkumattomuus altistaa esimerkiksi erilaisille aineenvaihduntasairauksille.

- Aiemmin tyypin 2 diabetes tunnettiin vanhuuden sokeritautina, mutta nimi on poistunut käytöstä sen jälkeen, kun se on todettu ilmenevän myös varhaisemmalla iällä, Kujala muistuttaa lehden printtiversiossa.

Tutkimukset eivät kuitenkaan osoita, että liikkumattomuus näkyisi aina runsaana määränä sairauksia jo nuoruudessa. Sairaudet voivat kuitenkin puhjeta aikuisiässä. Kujala huomauttaa, että voi käydä myös niin, ettei elimistö sopeudu liikuntaan myöhemmälläkään iällä, ja siitä syntyy uusia terveysongelmia. Professorin mukaan aineenvaihdunnan kannalta olisi tärkeää, että lapsi voisi liikkua luontaisesti jo pienestä pitäen.

Lue myös: Lapsuuden traumoilla on karu seuraus aikuisena - tee kaikkesi, jotta muksun on hyvä elää

Lähde: Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat