Johtuvatko oudot oireesi hormoneista? Häiriön syynä saattaa olla käsidesi

21.05.2015 20:45 - Tiina Svensk

Nopeat mielialan vaihtelut ja painonnousu ovat selkeitä merkkejä hormonien epätasapainosta. Syitä heittelevään hormonitoimintaan voi kuitenkin olla joskus vaikea selvittää.  

Hormonit vaikuttavat kaikkiin kehontoimintoihin ja muutokset on helppo huomata useastakin asiasta: Muutokset unenlaadussa, ihon hyvinvoinnissa tai painossa ovat usein muuttuneen hormonitoiminnan tuloksia.

Muutokset hormonitoiminnassa voivat tuottaa päänvaivaa monelle, ja niiden aiheuttajia on joskus vaikeaa jäljittää. Seuraavat asiat saattavat kuitenkin vaikuttaa hormoneihisi, ja siten myös kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi:

1. Et näe ystäviäsi tarpeeksi

Onko kalenterisi niin täynnä, ettet ehdi enää näkemään ystäviäsi ja pitämään hauskaa heidän kanssaan? Ystävien jättäminen priorisoinnissa viimeiselle sijalle vaikuttaa myös hormonitoimintaasi: Ajanvietto tyttökaverien kanssa lisää oksitosiinin erittymistä. Oksitosiini lievittää stressiä ja sen on sanottu olevan avain myös pidempään elämään - ystävien kanssa vietetty aika nimittäin rauhoittaa mieltä ja kehoa.

2. Treenaat liikaa

Vaikka treenaaminen tehostaakin mielihyvähormonien, kuten serotoniinin, muodostumista, on liika aina liikaa: Itsensä liiallinen rasittaminen salilla saattaa nostaa kortisolitasoja ja näin lisätä stressin tunnetta. Nämä hormonit vaikuttavat suoraan kuukautiskiertoosi ja hedelmällisyyteesi.

3. Syöt paljon eineksiä

Tietyt säilykkeet saattavat sisältää kemikaaleja pakkauksistaan. Vaikka säilykeruuat ja einekset on todettu turvallisiksi, saattavat säilykkeiden kemikaalit vaikuttaa naisten hedelmällisyyteen.

4. Olet vähärasvaisella dieetillä

Tietyt rasvahapot, kuten omega-3, ovat erittäin tärkeitä hormonitoiminnan kannalta. Rasvahapot vaikuttavat estrogeeni- ja testosteronitasoihin. Sen vuoksi vähärasvainen dieetti saattaa jopa aiheuttaa painonnousua. Lisäksi vähärasvainen dieetti voi olla syy runsaisiin kuukautisiin, kuukautiskipuihin ja mielialan vaihdoksiin.

5. Olet tunnesyöjä

Runsas maitotuotteiden, pastan tai sokeristen annosten syöminen sekoittavat hormonitoimintasi ja saattavat aiheuttaa stressintunnetta. Liiallinen sokeri ja keinotekoisten makeutusaineiden tankkaaminen, alkoholin runsas käyttö ja ylensyöminen sekoittavat hormonejasi entisestään. Kannattaakin harkita terveellisempien herkkujen hankkimista, sillä lopulta kehosi ja mielesi kiittävät.

6. Käytät liikaa käsidesiä

Käsidesin liikakäyttö sekoittaa kehosi bakteerikantaa. Sen seurauksena tulehdusriski kasvaa, ja hormonitoiminta häiriintyy. Käsidesi suojaa kuitenkin haitallisilta bakteereilta, eikä sinun tarivtse lopettaa käyttöä kokonaan. Liian tiheä desinfioiminen vaikuttaa kuitenkin estrogeenitasoihin, joten osa desinfiointikerroista kannattaa korvata vaikka käsien pesun avulla.

7. Kosmetiikkatuotteissasi on parabeenia

Kosmetiikkatuotteissa ja hiustuotteissa on usein parabeenia joka vaikuttaa hormonitasapainoon - ja lisää jopa syöpäriskiä. Kannattaa tarkistaa siis oman meikkipussin sisältö, ja seuraavan kerran kosmetiikkaostoksilla valita tuotteita, jotka eivät sisällä parabeenia.

8. Maito- ja lihatuotteesi eivät ole luomua

Luomutuotteisiin panostamisesta on todella hyödyllistä. Tehotuotannon eläimet syövät yleensä antibioottirehua ja hormoneja. Nämä aineet sekoittavat myös sinun hormonitasapainoasi. Hormonitoiminnan sekoittumisen lisäksi jopa rintasyövän riski saattaa kasvaa.

Lisäksi antibiootit ja vieraat hormonit sekoittavat myös ruuansulatuksesi toimintaa. Kun antibiootit ja hormonit sekoittavat suolistosi bakteerikannan, myös kehosi aineenvaihdunta häiriintyy.

9. Et saa tarpeeksi vitamiineja ja hivenaineita

Vitamiinit ja hivenaineet vaikuttavat oleellisesti hormonitoimintaamme. Puutostilat saattavat ilmetä hiusten harvenemisena, painonnousuna, väsymyksenä tai jopa silmäripsien harvenemisena. Sen vuoksi kannattaa huolehtia tiettyjen ravintolisien, kuten D-vitamiinin, sinkin ja seleenin, hankkimisesta.

10. Olet negatiivinen

Elämänasenteesi ja ajattelusi vaikuttavat oleellisesti hormonitoimintaasi. Jos stressaat ja huolehdit koko ajan, viestit myös kehollesi, ettei kaikki ole hyvin. Sen vuoksi hormonitoimintakaan ei voi tasoittua ja rauhoittua.

Negatiiviseen ajatteluun voi auttaa tietoisen läsnäolon harjoittelu, kuten meditaatio tai jooga. Ajattelutavan muuttaminen saattaa vaikuttaa nopeastikin - ja yllätyt tuloksista.

Lue myös: Tunnistatko näistä itsesi? 7 yllättävää merkkiä, joista tiedät olevasi stressaantunut

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat