Joka kymmenes kärsii tatuoinnin aiheuttamasta vaivasta - kestää jopa vuosia

28.05.2015 14:45 - Senni Loikala

Tutkimus selvitti ikävät terveysvaivat, jotka voivat seurata tatuoinnin ottamisesta. Kysymys ei ole lyhytkestoisista riesoista, vaan ne voivat jatkua kuukausista jopa vuosiin.  

Tatuoinnista haaveilevat eivät aina ota selvää toimenpiteen riskeistä. Se voisi kuitenkin olla viisasta, ainakin tuoreen amerikkalaisen tutkimuksen perusteella. Joka kymmenes tatuoinnin ottanut saa siitä nimittäin voimakkaan ja pitkäkestoisen ihoreaktion.

Kymmenelle prosentille ihmisistä tatuoinnit aiheuttavat ihotulehduksen. Se voi näkyä ihottumana, kutinana ja vuotona, ja oireet jatkuvat yleensä neljästä kuukaudesta muutamaan vuoteen. Kaikista eniten ihoa ärsyttävät musteen värit ovat musta ja punainen.

Syy voi olla musteessa tai immuunnisysteemissä

Vaikka ikäviä ihoreaktioita saaneet ihmiset kääntyvät yleensä ensimmäisenä tatuoijan puoleen, ei syy aina löydy tatuoinnin tekijästä.

- Tiedämme tatuoinneissa olevan tulehdusriskinsä ja se voi olla yhteydessä tatuointistudion toimintaan, mutta monet tutkimuksessa paljastuneet komplikaatiot ja ne, mitä olen nähnyt potilaillani, niissä ei ole mitään tekemistä tautointitaiteilijan tai tatuointistudion kanssa, vaan enemminkin musteen ominaisuuksien kanssa ja siinä, miten kehon immuunisysteemi vastaa siihen, lääkäri Marie C. Leger selvittää.

Tatuoinnin aiheuttamia ihotulehduksia hoidetaan antibiooteilla ja joskus laserhoidoilla. Jos ihotaide aiheuttaa pitkäaikaisia rakkuloita, niin silloin ovat ihokääreet tarpeen.

Tutkimukseen otti osaa 300 ihmistä, jotka olivat iältään 18-69-vuotiaita. Useimmilla heistä oli korkeintaan viisi tatuointia. Lähes 70:llä prosentilla tatuoinnit sijaitsivat käsivarsissa.

Jos suunnittelet silti tatuoinnin ottamista, kannattaa sinun testata mikä paikka sopisi sinulle parhaiten kivunsietokykysi ja elämäntapojesi perusteella. Pääset juttuun tästä.

Lähde: Yahoo!

Kilpailut

Uusimmat