Käsienkuivaajista paljastui likainen haitta - faktat vessahygieniasta yllättävät

28.05.2015 18:15 - Senni Loikala

Tutkimukset ovat selvittäneet, kuinka moni pesee kätensä käytyään vessassa ja kuinka harva pesee ne riittävän tarkasti. Listasimme vessahygieniasta asioita, jotka voivat saada kulmakarvat kohoamaan.

Vessassa käynti ja hygienisyydestä huolehtiminen kulkevat käsi kädessä. Joskus jälkimmäinen otetaan kuitenkin löysin rantein. Yahoo!-sivusto kokosi yllättäviä faktoja, jotka liittyvät puhtaudesta huolehtimiseen asioilla käymisen yhteydessä.

Keinot välttää suoraa kosketusta

Ihmiset ovat opetelleet tehokkaita tapoja, jotta heidän ei tarvitsisi koskea paljailla käsillään ympäristöönsä yleisissä vessoissa. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan 64 prosenttia ihmisistä vetää vessan jalallaan, 60 prosenttia pitää vessapaperia kädessään avatessaan oven, 48 prosenttia puolestaan sulkee oven takapuolellaan ja monet käyttävät myös olkapäitään, jotta heidän ei tarvitsisi koskea paikkoihin suoraan käsillään.

Muistutukset tehoavat vain naisiin

Muistutuskyltit käsienpesusta toimivat naisten kohdalla, mutta sama ei päde miehiin. Ilman muistutusta naisista pesee kätensä noin 60 prosenttia, mutta muistutus nostaa luvun 97:n prosenttiin. Miehistä vain 37 prosenttia pesee kätensä ilman muistutusta ja sen kanssa luku yllättäen laskee kahdella prosentilla.

Käsienpesusta valehdellaan

Lisäksi sekä miehet että naiset valehtelevat siitä, kuinka usein he pesevät kätensä. Noin 45 prosenttia ei tosin jaksa edes väittää, että he pesisivät kädet joka kerta käytyään asioilla. Aina käsienpesukaan ei takaa puhtautta, sillä vain viisi prosenttia ihmisistä pesee kätensä niin huolellisesti, että saisivat bakteerit pois käsistään.

Käsienkuivaajat levittävät bakteerit ilmaan

Jos vessassa on sekä käsipyyhkeitä että puhallin käsien kuivausta varten, kannattaa valita vaihtoehdoista ensimmäinen. Kuivaaja nimittäin saa bakteerit leviämään joka puolelle. Mitä tehokkaampi kuivaaja on puhaltamaan, sitä enemmän bakteereita on ilmassa. Erään tutkimuksen mukaan ilmassa olevien bakteerien määrä on 27 kertaa suurempi käsienkuivaajan lähellä kuin käsipyyhkeiden vieressä.

Lue myös: Loistovinkki julkisiin vessoihin: Yksi käymälöistä on aina muista puhtaampi

Lähde: Yahoo!

Kilpailut

Uusimmat