Käytätkö geelikynsilakkaa? Voit saada vakavia allergiaoireita

31.07.2014 07:10 - Eeva Rajala

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on varoittanut, että geelikynsilakasta voi koitua käyttäjälle vakaviakin allergiaoireita.

Kyseessä on Suomessakin myytävä Depend GelLack -kynsilakka, jonka myynti kuluttajille kiellettiin Ruotsissa. Lue Ruotsin tilanteesta lisää Aftonbladetin sivuilta.

Kyseinen geelikynsilakka sisältää Tukesin mukaan kovettamattomia akrylaatteja, jotka voivat aiheuttaa vakavia allergisia reaktioita joutuessaan iholle. Akrylaateille altistuminen voi aiheuttaa lisäksi hengitystieyliherkkyyttä.

Ruotsissa valmisteen havaittiin aiheuttavan vakavia reaktioita useille henkilöille. Tukesin mukaan Suomessa vastaavia ilmoituksia on tullut tähän mennessä vähän, mutta tilannetta seurataan.

- Toistaiseksi olemme saaneet yksittäisiä ilmoituksia tuotteesta, mutta allergiset reaktiot voivat muodostua ongelmalliseksi meilläkin, ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen Tukesin kemikaalien markkinavalvontaryhmästä kertoo Helsingin Sanomille.

Lahtisen mukaan Tukesilla ei ole tarkkaa tietoa käytetäänkö kyseistä lakkaa ammattilaiskäytössä, ja onko allergiaoireiden raportointi ongelmana vain yhdellä tuotemerkillä.

Työterveyslaitoksen mukaan akrylaatteja käytetään kuitenkin raaka-aineena monenlaisissa tuotteissa, muun muassa rakennekynsissä. Rakennekynsien teossa käytetään metakrylaattia, joka on hyvin herkästi ihoa ärsyttävä kemikaali.

Lähteet: Tukes, HS, Aftonbladet, TTL

Kilpailut

Uusimmat