Lääkärin uskomaton väite: Suutelu on tupakointia vaarallisempaa!

29.07.2015 15:45 - Senni Loikala

Australialaisessa Royal Darwin -sairaalassa työskentelevä lääkäri kertoo, että suun kautta tarttunut papilloomavirus lisää riskiä sairastua vakaviin sairauksiin.

Daily Mail -lehden mukaan pitkistä kielisuudelmista voi saada HPV eli papilloomaviruksen tartunnan. Lääkäri Mahiban Thomas, joka työskentelee australialaisessa Royal Darwin -sairaalassa, väittää kyseisen, suun kautta tulleen tartunnan selittävän 70 prosenttia pään ja kaulan alueen syövistä. 

Thomas kertoo, että suun kautta tarttunut HPV-virus saa riskin sairastua kyseisten alueiden syöpiin 250 kertaiseksi verrattuna ihmisiin, joilla samanlaista tartuntaa ei ole. Lehden mukaan suutelu lisää pään ja kaulan alueiden syöpien riskiä jopa enemmän kuin tupakointi tai alkoholin juominen. Sekä miehet että naiset voivat saada HPV-tartunnan nieluun myös suuseksin välityksellä. 

Tarttuu myös suuseksin välityksellä

Yhdysvaltalainen The Centers for Disease Control and Prevention on viranomaistaho, joka valvoo ja ehkäisee sairauksia. Se on viitannut lausunnossaan tutkimuksiin, joiden mukaan seitsemällä prosentilla maan ihmisistä olisi suun kautta tarttunut HPV-virus. Heistä prosentilla kyseinen virus olisi sellaista tyyppiä, joka altistaisi tietyille syöville.

Vaikka riski kuulostaa hurjalta, ainakaan oman rakkaansa kanssa suutelua tuskin kannattaa rajoittaa sen takia.

Lue myös: Nainen, tutkituta itsesi: 5 testiä, joissa tulisi käydä säännöllisesti

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat