Laihduttajat sortuvat helppoon virheeseen: Pelkkä ruokavalio ei riitä

24.04.2015 12:45 - Tiina Svensk

Ihminen saattaa kärsiä väsymyksestä ja huonoista treenituloksista, vaikka ruokavalio olisikin kunnossa. Huomio kannattaakin kiinnittää kellonaikoihin.

Tuttu sanonta "olet mitä syöt" pitää paikkaansa. Tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio on tärkeä, mutta se ei yksin riitä. Tärkeää on muistaa myös ruokailun oikea ajoitus. Ateriarytmin tarkistaminen voi hyödyttää sinua enemmän kuin uskotkaan.

Pudotat helpommin painoa

Tasainen ateriarytmi ei ainoastaan helpota painonhallintaa, vaan se voi olla avain myös painon pudotukseen. Suunnittele päivällesi kolme ateriaa ja 1 - 2 välipalaa tasaisin väliajoin, niin ateriarytmisi pysyy tasaisena. Välipaloilla kannattaa panostaa hiilihydraattien lisäksi myös proteiiniin, jonka avulla pysyt kylläisenä pidempään. Nappaa aterioiden välissä siis pähkinöitä, marjoja ja luonnonjogurttia tai hedelmiä.

Treenituloksia nopeammin

Haaveiletko lihaksikkaista käsivarsista ja kiinteistä vatsalihaksista? Saliohjelmasi saattaa olla tehokas, mutta kyykkyjen lisäksi kannattaa panostaa myös aamupalaan. Kotoa ei kannata lähteä täysin tyhjällä vatsalla, sillä yön jälkeen kehosi kaipaa energiaa - ja etenkin proteiinia. Päivän ensimmäiseen ateriaan kannattaa sisällyttää noin 20 grammaa proteiinia.

Saat tehoa treeniisi

On jo tiedossa, että ruokavalio vaikuttaa treenaamiseen, mutta milloin treeniä tehostava annos kannattaa tankata? Hiilihydraatteja on hyvä syödä noin tuntia ennen treeniä esimerkiksi banaanin ja jogurtin muodossa. Jos treenisi on normaalia intensiivisempi tai pitkäkestoisempi, kannattaa harkita urheilujuomaan tukeutumista. Treenin jälkeen palautumista edistävät proteiinit ja hiilihydraatit kannattaa nauttia puolen tunnin sisään. Tuoreiden tutkimustulosten mukaan maitokaakao näyttää olevan täydellinen palautumisjuoma. Lue lisää täältä!

Vältät iltapäivän väsymyksen

Iltapäivisin olo voi usein olla väsynyt ja voimaton, ja silloin on myös suurempi riski sortua herkutteluun. Syy voi olla pitkittyneessä ateriavälissä, minkä takia verensokeri romahtaa nopeasti. Silloin keho alkaa kaivata herkemmin karkkia ja roskaruokaa, eli kaikkea missä on paljon rasvaa, sokeria ja hiilihydraatteja. Nämä nostavat verensokerin nopeasti ylös. Lounaalla ja välipalalla kannattaakin panostaa proteiiniin ja hyviin rasvoihin, jotka pitävät olon kylläisenä pidempään.

Nukut paremmin

Illallinen kannattaa nauttia ainakin muutama tunti ennen nukkumaan menoa, jos haluat nukkua paremmin. Illallisella ei kannata syödä enää kovin raskaasti, ja punaisen lihan sijaan lautaselle kannattaa valita kalaa tai kanaa. Iltapalalla voi herkutella marjoilla, sillä ne lisäävät nukahtamista edistävän hormoni melatoniinin erittymistä. Lisäksi vitamiinipitoisten marjojen syöminen parantaa unen laatua ja kestoa, ja niitä voi napostella huoletta paljonkin.

Diabetesriski alenee

Tasainen ateriarytmi ehkäisee sairastumista diabetekseen, jossa on tärkeää huolehtia insuliinin tasaisesta erittymisestä kehoon. Tarpeeksi tiheä ateriarytmi pitää verensokerin aisoissa, ja takaa samalla insuliinitasojen pysymisen tasaisena. Lisäksi aterioiden väliin jättäminen on yhdistetty painonnousuun ja siten myös suurempaan riskiin sairastua diabetekseen.

Tukee hedelmällisyyttä

Muuttamalla ateriarytmiäsi säännöllisemmäksi, vaikutat hormonitoimintaasi. Näin saatat herätellä raskaaksi tulemisen kannalta tärkeitä hormoneja toimimaan aktiivisemmin. Esimerkiksi tukevan aamiaisen syömisen on huomattu edistävän naisilla testosteronitasojen alenemista ja insuliinin tasaista erittymistä päivän mittaan. Tasaisen ateriarytmin on todettu myös vähentävän pahoinvointia raskauden aikana.

Olet onnellisempi

Verensokereiden heittely vaikuttaa myös mielialoihin. Hiilihydraatit nostavat serotoniinitasoja, jotka saavat hymyn huulillesi ja olosi rennoksi. Sen vuoksi hiilihydraattien karsiminen ruokavaliosta vetää yleensä mielenkin matalaksi. Hiilihydraatteja kannattaa nauttia siis maltillisesti jokaisella aterialla pitkin päivää. Kannattaa suosia ruokia joilla on matala glykeeminen indeksi: Silloin hiilihydraatit imeytyvät kehoosi hitaammin, ja nautit hyödyistä pidempään.

Lue myös: Suomalaisen syömiskulttuurin pahimmat mokat: hotkiminen, napostelu ja epäsäännöllinen ruokarytmi

Lähde: Fitmagazine

Kilpailut

Uusimmat