Luulitko syöväsi terveellisesti? 7 virhettä, joihin sinäkin todennäköisesti sorrut päivittäin

20.07.2015 18:15 - Reetta Haverinen

Tasainen ateriatyrmi, vihannekset, marjat, hedelmät ja vähärasvaiset lihatuotteet ovat perusta terveelliselle ruokavaliolle. On kuitenkin paljon asioita, joihin myös monet dieettaajat haksahtavat lähes huomaamattaan.  

Yhä useampi suomalainen vannoo nykyisin terveellisen ruokavalion nimeen. Ihmiset ovat tietoisia proteiinien tärkeydestä ja tunnistavat hyvät rasvanlähteet huonoista. Vaikka ravintotietoisuus on lisääntynyt, ja ihmiset ovat korjanneet elintapojaan vuosi vuodelta, lankeavat monet vielä salakavaliin sudenkuoppiin. Oletko sinäkin sortunut johonkin seuraavista:

1. Aamiaisesi ei sisällä tarpeeksi proteiinia

Jos syöt aamuisin kaurapuuroa, muista lisätä puuron joukkoon jotain proteiinipitoista: pähkinöitä, siemeniä tai vaikkapa raejuustoa. Jos taas tapaat nauttia aamuisin hedelmiä, popsi niiden seuraksi esimerkiksi kananmunaa, tofua tai vaikkapa manteleita. Proteiinit pitävät nälän pidempään loitolla ja lisäävät puhtia päivääsi.

2. Nautit välipaloja väärällä tavalla

Välipalojen on tarkoitus pitää kiljuva nälkä loitolla ja auttaa sinua jaksamaan seuraavaan pääateriaan asti. Älä siis tankkaa mahaasi täyteen pelkillä naposteltavilla, vaan nauti välipalaksi kohtuudella esimerkiksi pähkinöitä, hedelmiä tai vihanneksia - jotain mistä saat hyviä hiilihydraatteja sekä proteiinia, jotta verensokerisi pysyisi tasaisena lounaaseen tai illalliseen asti.

3. Et välitä alkoholin kaloreista

Monet tuppaavat laskea päässään kaloreita syömistensä perusteella, mutta jos kurkkuun on kumottu ravintolaillan aikana muutama lasillinen viiniä, kaloreita on kertynyt kehoon nestemäisessä muodossa jo useita satoja. Vain harva muistaa, että alkoholi on yksi pahimmista kaloripommeista.

4. Lounassalaattisi on liian kevyt

Jos syöt liian kevyen kasvispitoisen lounaan, saattaa nälkäsi kasvaa päivän aikana valtavaksi. Illallisen aikaan vatsasi mouruaa ja syöt yli tarpeidesi. Jos syöt lounaaksesi salaattia, varmista, että ateria on tarpeeksi ravintorikas kokonaisuus.

5. Et välitä, mitä salaattisi sisältää

Joskus valmissalaatit osaavat olla salakavalia: vihreä rucolapeti on vuorattu krutongeilla, juustolla ja pekonisiivuilla. Lisäksi kaiken komeuden päälle on pursotettu majoneesipohjaista kastiketta - terveellistäkö? Älä aina usko sokeasti, että salaattiannos on terveellinen vaihtoehto lounaaksi tai illalliseksi.

6. Kieltäydyt kaikista himoitsemistasi ruoista

Totaalinen kieltäytyminen rakastamistasi herkuista on hoikistumisen kannalta jopa haitallista. Jos sallit itsellesi viipaleen pitsaa silloin, kun italialaisen ruoan himo on suurimmillaan, saatat hyvinkin vaientaa mielihalusi tyystin. Siten et vedä herkkupäivänäsi karkkiövereitä tai tilaa perhepitsaa perjantai-iltana itsellesi, kun olet antanut kerrankin luvan pitää löysemmän päivän. Säilytä ruokavaliosi terveellisenä, mutta siitäkin huolimatta sopivan rentona.

7. Lähdet mukaan uusimpiin dieettivillityksiin

Seuraat jatkuvasti terveystrendejä ja innostut aina lähtemään mukaan uusimpiin muotidieetteihin. Olet karpannut, vältellyt rasvaa, eliminoinut gluteenituotteet, poistanut arjestasi maitoelintarvikkeet, kokeillut mehudieettiä ja niin edelleen.

Lopeta täydellisen ruokavalion metsästys, sillä jokainen ihmiskeho on omanlaisensa kokonaisuus: mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle. Kuuntele kroppaasi ja opi itse tunnistamaan, minkälainen ruokavalio sinulle sopii parhaiten.


Lue myös: Ruokavalio, treenitahti ja parisuhteen tila - yleisimmät asiat, joista ihmiset valehtevat somessa

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat