Masentaako sinua? Katso ihmeessä mitä syöt

27.09.2012 12:45 - Eeva Rajala

Ravinnollinen epätasapaino on yksi taustatekijä, joka voi altistaa ihmisen masennukselle. Vai saatko pikaruoasta ja kolajuomista tarvitsemasi ravintoaineet?

Sinikka Pakeman kertoo päivitetyssä Terveellisen ravinnon aakkoset -kirjassa, ettei ole ihme, että nyky-yhteiskunnassa ihmisten mieli sairastuu. Masennukseen sairastuvat kaikenikäiset ja varsinkin lasten sairastumismäärä on lisääntynyt. Pika- ja roskaruoan syönti sekä kolajuomien litkiminen ovat lisääntyneet etenkin nuorten keskuudessa. Tämä jättää Pakemanin mukaan aivot ja kehon ilman niiden tarvitsemia ravintoaineita.

"Välttämättömien rasvahappojen puute on yleistä, koska ne monesti on korvattu huononlaatuisilla rasvoilla. Nämä aiheuttavat happiradikaalien lisääntymistä elimistössä, myös aivoissa. Omega-3-rasvahapot ovat elintärkeitä aivojen terveydelle", kirjassa kerrotaan.

Jalostetusta viljasta on kuorittu pois tärkeitä B-vitamiineja, mikä voi vaikuttaa masennuksen syntyyn. Aminohappojen ja B6-vitamiinipuute vaikuttaa serotoniinituotannon vähenemiseen, mikä puolestaan voi pahentaa masennusta. Serotoniini vaikuttaa mielialaan ja se säätelee ihmisen ruoka- ja seksihaluja.

Masennusriskiä lisäävät Pakemanin mukaan myös foolihapon ja B12-vitamiinipuute. Muista myös, että alkoholi tuhoaa B-vitamiineja, ja useinkin masennuksesta kärsivät käyttävät sitä mielialan parantamiseen.

Monet ihmiset ovat myös sokerikierteessä, eivätkä välttämättä ymmärrä, miten suuri vaikutus verensokerin tasapainolla on masennukseen. Kierre voi viedä vielä syvempään masennukseen. Siitä pääsee pois vaihtamalla ruokavalionsa hiilihydraatit hitaisiin ja jättämällä sokerit ja jalostetut ruoat pois omasta ruokavaliosta. Pakeman ottaa puheeksi myös D-vitamiinin tärkeyden.

"Monet asiakkaani ovatkin voineet ajan myötä luopua lääkityksestä, kun ruokavalio on korjattu ja D-vitamiinitaso kohdallaan...Kaiken kaikkiaan huono ruokavalio ja epäsäännöllinen ruokailu näännyttävät aivot nälkään ja siten pahentavat masennusta", Pakeman kirjoittaa.

Kilpailut

Uusimmat