Mielenkiintoiset faktat ruoka-aineista: Tiesitkö, että juusto auttaa laihdutuksessa?

16.04.2015 15:15 - Eeva Rajala

Joskus tuikitavallisista ruoka-aineista löytyy uusia ja yllättäviä piirteitä.

Daily Mail kertoo uudesta brittiläisestä Britain's Favourite Foods - Are They Good for You - ohjelmasta, jossa testataan ja paljastetaan, mitkä ruoat ovat terveellisimpiä ja mitä muita kiinnostavia faktoja ruoka-aineiden takaa löytyy.

Viehätysvoimaa paprikalla ja porkkanalla

On ollut tiedossa, että porkkanoissa ja paprikoissa on muun muassa runsaasti C-vitamiinia, mutta uusien tutkimustulosten mukaan ne voivat saada ihmisen myös näyttämään paremmalta. Koehenkilöitä pyydettiin syömään yksi paprika ja 150 millilitraa porkkanamehua päivittäin kuuden viikon ajan.

Skotlantilaistutkimuksessa selvisi, että koehenkilöiden ihossa nähtiin muutos terveempään ja hehkeämpään suuntaan. Vihannesten karotenoidi-pigmentti aiheutti muutoksen ihonvärissä kullankeltaisemmaksi. Aiemmassa tutkimuksessa selvisi, että ihmiset pitävät vihanneksista peräisin olevaa ihon väriä viehättävämpänä kuin rusketuksesta saatua väriä. Tutkijoiden mukaan jopa pieni parannus ruokavaliossa parantaa ihon väriä.

Juustolla läskin kimppuun

Rasvaista juustoa pidetään yleensä laihduttajien vihollisena, mutta todisteita päinvastaisesta vaikutuksesta löytyy. Ohjelman juontajana toimiva professori Alice Roberts kertoo, että maitotuotteiden kohdalla ei kannata laskea jokaista rasvagrammaa.

Juustossa on runsaasti kalsiumia. Teorian mukaan kalsium auttaa rasvaa pääsemään helpommin läpi ruoansulatuskanavasta imeytymättä. Ohjelmassa testattiin koehenkilön avulla asiaa, ja teorialle saatiin jonkinasteinen vahvistus.

- Yhdistämällä kalsium ja rasva, saadaan saippuan kaltaista ainesta, joka liukuu suolistossa ilman imeytymistä, Roberts selvitti.

Mitkä omenat ovat terveellisimpiä?

Omenissa on runsaasti kuitua ja C-vitamiinia ja lisäksi vain vähän kaloreita. Esimerkiksi Royal Gala -omenat ovat myös Suomessa hyvin suosittuja, mutta ne eivät asiantuntijan mukaan ole se terveellisin vaihtoehto, vaikka terveellinen onkin.

Omenan sisältämän polyfenolin määrä määrittää, miten terveellinen omena on kyseessä. Polyfenoli suojaa monia sairauksia, kuten Alsheimeria, sydäntauteja ja korkeaa kolesterolia, vastaan. Tohtori Paul Kroon Britannian ruokatutkimusinstituutista selvitti, millaisia eroja on Royal Gala-, Bramley-, Russet-, Granny Smith- ja Pink Lady -omenalajikkeilla. Testissä selvisi, että mitä karvaampi omenan maku oli, sitä enemmän omenassa oli polyfenoleita.

Testin perusteellä Granny Smith-, Bramley- ja Russet-lajikkeet olivat terveellisimpiä, kun taas esimerkiksi Pink Lady oli listan toisessa päässä. Omenansyöjien kannattaa kuitenkin muistaa, että noin puolet polyfenoleista löytyy omenan kuoresta.

Lue myös: Kroppa oireilee, jos et saa tarpeeksi vitamiineja - katso, mitkä ruuat auttavat

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat