Mitä kuulinkaan - juoruiluko hyvästä?

29.10.2014 19:14 - Senni Loikala

Juoruilua ja juorujen kuuntelemista pidetään monesti pelkästään ikävänä. Vaikka selän takana puhuminen on väärin, voi juorujen kuulemisesta saada yllätäviä hyötyjä.

Toisten asioista supattelevia kutsutaan juorukelloiksi. Tapaa pidetään ikävänä, mutta toisaalta jokaisella on varmasti kokemuksia myös juoruilemisesta. Se ei ole yksin paha asia, väittää tuore Personality and Social Psychology Bulletin -lehdessä julkaistu  tutkimus.

Tutkimuksen mukaan juoruilu on tärkeä itsetutkiskelun väline. Kun joku kertoo sinulle juoruja jostakusta, tulet samalla arvioinneeksi myös omia ominaisuuksiasi sekä päätöksiäsi. Jos työkaveri motkottaa sinulle tiuhaan tupakalla juoksevasta kollegastastanne, huomaat kenties pian pohtivasi, että puhutko henkilökohtaisia asioitasi puhelimessa työpäivän aikana lähes yhtä usein, kun kolleganne käy sätkällä.

Juorujen kuuleminen voi jopa parantaa itseluottamusta ja henkistä kasvua, mikäli se saa pohtimaan omia valintojaan. Siitä huolimatta juoruilu ei ole yksioikoisesti hyvä asia. Tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka kuuntelevat ikäviä juoruja muista, puolustelevat itseään tavanomaista hanakammin ja he voivat olla alttiita epäterveelle ylpeydelle.

Juoruilun hyötyjä on tutkittu aiemminkin. Pääset lukemaan yllättävät tutkimustulokset täältä.

Lähde: Health Me Up

Kilpailut

Uusimmat