Mitä on kauneus? Sokeiden kokemukset auttavat oivaltamaan sen todellisen merkityksen

22.04.2014 22:30 -

Sokeiden ihmisten kokemukset kauneudesta ovat voimakasta luettavaa.

Mitä onkaan kauneus, jos sitä ei voi nähdä? Entä miltä se tuntuu? BuzzFeed-sivusto teki videon, jossa haastatellaan sokeita ihmisiä. He kertovat, miten kokevat kauneuden.

Haastateltaville kauneus merkitsee rauhallisuutta ja rauhaa. Ihminen ei heidän mukaansa tarvitse näköä nauttiakseen kauneudesta. Sokeudessa on kuitenkin varjopuolensa. Se voi joskus olla musertavaa, koska muut aistit ovat koko ajan ylivirittyneitä.

Yksi haastatelluista ihmisistä toteaa, että näön menettäminen oli hänelle lopulta kuin siunaus. Uusia tuttavuuksia tavatessaan hän ei enää välitä ihmisen kansallisuudesta, pituudesta tai painosta. Ihmisistä tulee kauniita, kun he osaavat olla omia itsejään. Myös uskallus tehdä hyvältä tuntuvia asioita on hänestä tärkeää. Haastateltavan mukaan kauneus on kokemus elämästä, jossa on iloa. Se on hänestä kaunein asia maailmassa.

Tarkat aistihavainnot ovat tärkeitä sokeille ihmisille. Voisimmeko mekin ottaa mallia elämän kokonaisvaltaisesta nauttimisesta? Alla esimerkkejä haastateltavien kokemuksista kauneudesta:  

- Kauneus on sitä kun herään aamulla, ja saan kuunnella lintuja sirkuttamassa ikkunani alla. Se on tunne siitä, että olen elossa.

- Kauneus on persoonallisuutta ja luonnetta. Se on sitä, kuinka ihmiset kantavat itsensä.

- Mielestäni kauneus on elämys, niin kuin esimerkiksi vastapaistettujen pikkuleipien tuoksu ja niiden lämmin tuulahdus ihoa vasten. Tunne ruohosta paljaiden jalkojesi alla on myös esimerkki kauneudesta.

- Kauneus on sitä, kun menee rannalle ja kuvittelee, miltä meri tai taivas näyttävät juuri sillä hetkellä.

Katso video alta:

Uutisoimme aiemmin siitä, millaisia piirroksia syntyy, kun sokea henkilö piirtää kokemaansa maailmaa paperille. Jutun pääset lukemaan tästä.

Kilpailut

Uusimmat