Naiset stressaantuvat miehiä helpommin vaikeissa tilanteissa - lue miksi

18.08.2014 19:15 - Susanna Karttunen

Työpaikan stressaavat tilanteet saavat naiset ahdistuneiksi, kun taas miehiä vaikeat tilanteet eivät juurikaan hetkauta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan riskialttiit tilanteet ahdistavat naisia enemmän kuin miehiä. Naisilla stressaaminen voi myös merkittävästi huonontaa tehtävistä suoriutumista.

Stanfordin yliopiston tutkijat arvioivat sekä naisten että miesten ahdistuneisuustasoja stressaavissa työtilanteissa. Koehenkilöiden tuli arvioida ahdistuneisuuttaan sen jälkeen, kun he olivat lukeneet erilaisilla tyyleillä kuvaillut kuvitteelliset tilanteet riskialttiista työtilanteista.

Naiset saivat 13,6 prosenttia korkeamman tuloksen riskialttiin tilannekuvauksen luettuaan kuin turvalliselta kuulostavan tilanteen jälkeen.  Miesten tuloksessa ei taas ollut eroa, eli he eivät olleet ahdistuneempia tilanteen riskialttiudesta huolimatta.

Seuraavaksi tutkijat testasit, miten riskialttiiden tilanteiden aiheuttama stressi vaikutti koehenkilöiden suoriutumiseen keskittymistä vaativissa tehtävissä.

Tulokset osoittivat, että naiset suoriutuivat tehtävistä huonommin ahdistuneisuutensa vuoksi, kun taas miehet suoriutuivat samoin riippumatta siitä, olivatko lukeneet turvallisen vai riskialttiin työtilannekuvauksen.

Susan R. Fisk Stanfordin yliopistosta uskoo, että naiset kokevat tilanteet riskialttiimmiksi kuin miehet, koska tilanteet todella ovat naisille vaarallisempia. On yleinen käsitys, että miehet pystyvät puolustamaan itseään paremmin vaarallisissa tilanteissa kuin naiset.

Naiset voivat vähentää ahdistuneisuuttaan riskialttiissa tilanteissa parantamalla itsetuntoaan. Lue vinkit paremman itsetunnon saamiseen aikaisemmasta artikkelistamme. Artikkeliin pääset tästä.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat