Nenäsumutetta ei kannata käyttää jatkuvasti – voi vain pahentaa tukkoisuutta

31.08.2014 17:15 - Eeva Rajala

Ilman reseptiä apteekista saatavat nenäsumutteet voivat helpottaa tukkoista oloa väliaikaisesti, mutta jatkuvaan käyttöön ne eivät sovi.

Yhdysvaltain allergia- ja astmaliiton tutkija Ronald H. Saff kertoo Huffington Postille, että nenäsumutteiden vaikutus loppuu melko lyhyeen. Vaikutus voi kestää vain vajaat 30 minuuttia. Saff varoittaa, että itse asiassa oireet voivat tulla takaisin pahempina kuin mitä ne olivat ennen nenäsumutteen käytön aloittamista. Tämän jälkeen nenäsuihketta käytetään vieläkin enemmän, jotta tukkoisuusoireet saataisiin pois.

Apteekista saatavia nenäsumutteita on tarkoitus käyttää 3 - 4 päivän ajan niin, että potilas saa väliaikaisen helpotuksen oireisiinsa esimerkiksi flunssan aikana. Jos nenäsuihketta käyttää kauemmin kuin viikon, voi riskinä olla myös riippuvuus nenäsumutteiden lääkeaineisiin.

Sen lisäksi, että oireet saattavat pahentua ja nenäsuihkeesta voi jäädä riippuvaiseksi, jatkuva käyttö voi aiheuttaa myös päänsärkyjä ja verenpaineen kohoamista. Joissain tapauksissa sieraimet toisistaan erottava nenän väliseinä voi mennä rikki.

Saffin mukaan oman lääkärin kanssa kannattaa keskustella asiasta, mikäli käyttää jatkuvasti nenäsuihkeita, jotta ongelman todellinen syy selviäisi. Saff kertoo, että monet tukkoisesta nenästä kärsivät voivat olla tietämättään allergisia jollekin, ja yksinkertainen allergiatesti voi lopettaa turhan tukkoisuuden. Tutkijan mukaan nenäsuihkeiden sijasta voi kokeilla esimerkiksi suun kautta otettavia, tukkoisuutta lieventäviä tuotteita.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat