Oireilevatko jalkasi? 9 selitystä yleisille oireille

28.07.2014 10:00 - Eeva Rajala

Mikäli kaikki muu kehossa toimii lähes normaalisti, ihminen ei välttämättä tiedosta jalkavaivojaan.

Jalat voivat alkaa oireilla kovastikin pitkän ajan kuluttua. Kannattaa siis pohtia jalkojen hyvinvointia jo ennen kuin vakavammat vaivat nostavat päätään. Huffington Post listasi yhdeksän yleistä jalkaoiretta ja mitä ne tarkoittavat terveyden kannalta.

Kylmät jalat

Jos kärsit kroonisesta jalkojen kylmyydestä, on se merkki jalkojen huonosta verenkierrosta. Muun muassa tupakointi voi vaikuttaa tähän ja huonontaa tilaa entisestään. Lisäksi erilaiset sydänsairaudet kaventavat verisuonia, ja monesti verenkierron heikkous huomataan sekä jalkojen että käsien kylmyytenä. Jos huomaat, että jalkasi ovat lähes aina kylmät ja tunnottomat, kannattaa käydä lääkärissä, jotta piilevät vaivat selviävät.

Kutiavat jalat

Kutiavista jaloista ei normaalisti kannata olla kovinkaan huolissaan. Jalkojen kutiavuus on harvoin merkki vakavasti terveysongelmasta. Yleisin selitys kutinalle on jonkinlainen sieni-infektio, mikä on yleinen muun muassa urheilijoilla. Sieni-infektiot saavat yleensä alkunsa kosteassa ilmastossa ja infektion ensimerkit ovat nähtävissä yleensä varpaiden väleissä. Monesti jalat kutiavat niillä, joiden jalat hikoilevat voimakkaasti ja jotka käyttävät tiukkaan istuvia kenkiä. Sieni-infektion hoitoon löytyy apteekista lääkkeitä. Jalkojen kutina voi myös johtua allergiasta jollekin ihovoiteelle tai esimerkiksi psoriasiksesta.

Jalkojen värjääntyminen

Jalkojen ihottuma tai sieni-infektio saattaa johtaa suomuiseen, punertavaa ihoon, mutta jalkojen ihonväri saattaa muuttua muidenkin seikkojen vuoksi. Esimerkiksi Raynaudin oire eli valkosormisuus on verenkiertoelinten sairaus, jossa verenkierto estyy pienimmissä valtimoissa niiden kouristusten vuoksi. Yhtenä oireena on ihon kalpeus, joka muuttuu keltaisuudeksi tai sinisyydeksi. Valkosormisuutta pidetään yleensä vaarattomana, jos taustalla ei ole muita tekijöitä. Raynaudin oire tosin voi olla aikainen merkki esimerkiksi nivelreumasta tai punahukasta.

Paisuneet varpaanpäät ja -kynnet

Hyvin näkyvässä vaivassa varpaankynnet ja itse varvas näyttää paisuneen. Vaiva johtuu usein sydän- tai keuhkosairauksista, jotka vähentävät veren happitasoja. Lääkärin kanssa kannattaa keskustella, jos huomaa varpaiden tai sormien ulkomuodon muuttuvan radikaalisti.

Turvonneet jalat

Monet kärsivät turvonneista jaloista jossain elämänvaiheessa. Usein tämä johtuu esimerkiksi pitkään paikallaan seisomisesta, tiukoista kengistä, raskaudesta, pitkästä lentomatkasta tai vaikka nyrjähtäneestä nilkasta. Jos turvotus kestää enemmän kuin pari päivää, se voi olla merkki vakavammasta vaivasta. Kehon nesteet, kuten veri, saattavat pakkautua jalkoihin esimerkiksi sydänvaivojen, munuaistaudin tai erilaisten lääkitysten kuten diabetes- tai verenpainelääkitysten vuoksi. Turvotus saattaa myös johtua nivelreuman aiheuttamasta tulehdustilasta. Lääkäriin kannattaa mennä välittömästi, jos turvotuksen yhteydessä tulee myös rintakipuja, hengitysvaikeuksia tai huimausta.

Polttava tunne jaloissa

Väsyneet jalat voivat usein oirehtia näin. Vakavammissa tapauksissa polttava tunne jaloissa voi olla aiheutunut diabeteksen aiheuttamista hermovaurioista tai perifeerisistä valtimotaudeista. Mikäli polttava tunne kestää jaloissa useita viikkoja, jos tunne on hyvin kivulias tai menetät jaloistasi tunteen, kannattaa mennä lääkäriin. Kipua voi lievittää kylvettämällä jalkoja viileässä vedessä.

Kipu isossavarpaassa

Jos kipu on keskittynyt kynnen kärkeen tai sivuun, voi se olla merkki sisään kasvaneesta kynnestä. Äkillinen ja voimakas kipujakso isonvarpaan nivelessä voi olla merkki kihdistä. Yleensä kipu tulee öisin varoittamatta. Kivun voi selittää myös nivelreuma.

Keltaiset varpaankynnet

Kynsisieni alkaa yleensä keltaisilla pilkuilla kynnen kärjen alla. Värjääntyminen voi laajeta muuhun kynteen, jos ei kynsisientä hoideta. Kynsioire ei normaalisti ole merkki vakavasta terveysuhasta. Tosin, jos kärsit diabeteksesta, kannattaa varpaat käydä näyttämässä lääkärissä, sillä tila voi huonon verenkierron kanssa yhdessä aiheuttaa vakavia oireita.

Valkoiset varpaankynnet

Tämä ei välttämättä ole merkki jostain terveysongelmasta. Joskus on epäilty, että valkoiset pilkut kynsissä ovat merkki vitamiinien puutoksesta. Jotkut sieni-infektiot alkavat valkoisina pilkkuina kynnen kärjessä. Kannattaa kuitenkin aina käydä näyttämässä varpaankynsien muutokset lääkärille.

Jos haluat hemmotella varpaitasi oikein kunnolla tänä kesänä, luet vinkit siihen täältä!

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat