Oma luonteesi voi pilata laihdutuksen: Tee helppo testi ja selvitä paras hoikistumistapasi

27.08.2015 18:45 - Eeva Rajala

Oletko ylläpitäjä, kysyjä, pakottaja vai kapinoija? Luonteesi saattaa vaikuttaa merkittävästikin laihduttamisen onnistumiseen.

Better Than Before: Mastering the Habits of Our Everyday Lives -elämänhallintakirjan tehnyt Gretchen Rubin kertoo, että laihduttamisesta tulee helpompaa, jos ihminen ensin selvittää, millaiseen persoonallisuusryhmään hän kuuluu. Rubinin mukaan ihmiset voidaan jakaa neljään persoonallisuusryhmään. Persoonallisuusryhmät ovat Ylläpitäjä, Kysyjä, Pakottaja ja Kapinoija.

Rubin kehitti helpon testin, joka auttaa ihmisiä selvittämään, mihin ryhmään itse kuuluu. Näin selviää, mikä on tehokkain keino tehdä elämänmuutoksia. Samalla selviää, miten pystyy pitämään terveet elämäntavat pysyvästi.

Miten sinä vastaat haasteisiin?

- Kun ihminen kokeilee uutta tapaa, hän asettaa odotuksia itsellensä. Sen vuoksi on ratkaisevaa ymmärtää, miten me vastaamme haasteisiin, Rubin kirjoittaa nettisivuillaan.

Rubin mukaan ihminen törmää elämänsä aikana kahdenlaisiin odotuksiin: sekä ulkoisiin, kuten työprojektien määräaikoihin ja liikennesääntöihin, että sisäisiin, kuten sokerin vähentämiseen tai päiväunien lyhentämiseen.

Testissä muun muassa kysytään, oletko pitänyt sellaisen uudenvuoden lupauksen, johon ei liity muita ihmisiä kuin sinä, esimerkiksi olet luvannut juoda enemmän vettä tai pitää päiväkirjaa? Testissä kysytään myös, millaisessa tilanteessa taputtaisit itseäsi ylpeänä selkään.

Tee testi täältä! (Surveygizmo) Kun olet saanut tuloksen selville, voit katsoa alta, miten persoonallisuuttasi kuvaillaan:

Ylläpitäjä (upholder)

Ylläpitäjät ovat valmiina sekä sisäisille että ulkoisille haasteille. Heille on helpointa ottaa uusia tapoja käyttöön, mutta se ei tarkoita, etteivätkö suuret muutokset olisi heille vaikeita. Ylläpitäjän on helpointa pitäytyä painonpudotusrutiinissa, jos hän luo uusia, pieniä tapoja, jotka tukevat laihduttamista. Tapana voi olla esimerkiksi tehtävälistojen tekeminen ja treenaaminen aina samaan aikaan päivästä.

Kysyjä (questioner)

Kysyjät kyseenalaistavat lähes kaikki odotukset ja haasteet. He ottavat haasteen vastaan, jos se on heidän mielestänsä järkeenkäypä. Kysyjien kannattaa selvittää mahdollisimman tarkkaan kaikki tiedot esimerkiksi uudesta ruokavaliosta ennen siihen ryhtymistä. Jos suunnitteilla on alkaa noudattaa uutta ruokavaliota, kannattaa omaa kehitystä seurata muutenkin kuin vaa'an luvulla. Kannattaa esimerkiksi hankkia askelmittari tai ladata sovellus, jonka avulla on helppo seurata kalorien saantia.

Pakottaja (obliger)

Pakottajien on helppo ottaa vastaan ulkoisia haasteita, mutta heillä on vaikeata käsitellä itsensä asettamia odotuksia. Pakottajat pysyvät yleensä painonpudotussuunnitelmassa parhaiten, jos joku muu on tsemppaamassa heitä eteenpäin. Pakottajien kannattaakin pohtia henkilökohtaisen kuntovalmentajan hankkimista. Hyvä ajatus on myös laittaa hynttyyt yhteen kaverin tai perheenjäsenen kanssa ja treenata yhdessä.

Kapinoija (rebel)

Kapinoija vastustaa kaikkia haasteita ja odotuksia. Kapinoija yleensä harrastaa sellaisia aktiviteetteja, joita muut eivät. Kapinoija haluaa valtavasti päästä kuntoon, mutta valitsee itsellensä sellaisia treenitapoja, jotka eroavat tavallisesta ja tylsästä kuntosalitreenistä.


Lue myös: Laihduta liikkumatta - tutkijat löysivät "treenihormonin"

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat