Onko kielesi kirkkaan- vai vaaleanpunainen? Sen sävy ja pinta paljastavat paljon terveydestäsi

04.08.2015 23:45 - Senni Loikala

Kielesi ulkonäkö saattaa kertoa paljon terveydestäsi ja viitata esimerkiksi raudan tai B12-vitamiinin puutokseen.

Ota peili esiin ja tarkkaile kielesi ulkonäköä. Jos se on siisti ja nätin vaaleanpunainen, olet kielesi perusteella hyvässä iskussa. Seuraavat muutokset kielessä voivat Healthy Food House -sivuston mukaan kertoa jotakin muuta terveydestäsi: 

Punainen kieli

Jos kielesi ei ole normaalin vaaleanpunainen, vaan pikemminkin punainen, saattaa se olla merkki joidenkin vitamiinien puutostilasta. Esimerkiksi B12-vitamiinin puutos voi saada kielen pinkin sijaan punaiseksi.

Punainen, pahkurainen kieli

Jos kielesi pinta on huomattavan epätasainen ja väriltään vaaleanpunaisen sijaan punainen, saattavat nämä olla merkkejä tulehduksesta. Esimerkiksi tulirokko voi aiheuttaa kieleen kyseisiä muutoksia.

Valkokalvoinen, laikukas kieli

Mikäli kielessäsi vaikuttaa olevan valkoinen kalvo ja siinä on laikkuja, saattaa suussasi olla jokin tulehdus. Jos kielen pinta muistuttaa kuoppineen raejuustoa, saattaa immuunisysteemisi olla tavallista heikompi.

Syviä juovia kielessä

Usein kielen pinnassa näkyvät ryppymäiset "rikkoumat" ovat vain seurausta pureskelemisesta. Niitä voi olla myös kielen reunoilla. Joskus kyseiset merkit voivat kieliä autoimmuunisesta sairaudesta, joten kieltään voi käydä näyttämässä lääkärillä.

Pehmeä ja kalpea kieli

Haalea väri ja pehmeä pinta voivat olla merkkejä esimerkiksi B12-vitamiinin tai raudan puutostilasta.

Turvonnut kieli

Jos kielesi on tavallista suurempi ja turvonnut, voi se olla merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Tällöin kehosi ei tuota tarpeeksi kilpirauhashormonia. Jos turvonneen kielen lisäksi energiasi tuntuvat olevan usein vähissä, kannattaa asiasta puhua lääkärille.

Verkkomainen, juovikas kieli

Jos kielesi pinnassa näyttää olevan verkkomaista tai raidallista kuviointia, kannattaa asiasta kertoa lääkärille. Se voi joissain tapauksissa nimittäin lisätä suusyöpien riskiä.

Kipeitä patteja sisältävä kieli

Yleensä kivuliaat pahkurat selittyvät kielen polttamisella tai siihen vahingossa puraisemisella. Myös tupakointi voi altistaa kipeillä pateille. Jos ne eivät kuitenkaan lähde itsestään pois parissa viikossa, kannattaa käydä näyttämässä niitä lääkärille, vaikka kipu olisi kadonnut. Joskus patit ovat merkki alkavasta suusyövästä. 

Valkoisia muutoksia kielessä

Erityisesti nuuskan käyttäjät altistuvat leukoplakialle, jossa suun limakalvoilla tapahtuu valkoisia muutoksia. Ne voivat lisätä hieman suusyöpien riskiä. 

Mustunut kieli

Kielen värin muuttuminen todella tummaksi voi olla merkki tulehduksesta suussa, mutta yleensä se johtuu huonosta suuhygieniasta. Tällöin siihen kannattaa panostaa aiempaa enemmän ja tarkkailla, normalisoituuko kielen väri.

Lue myös: Pahanhajuinen hengitys johtuu tavastasi pestä kieli - hammaslääkäri paljastaa syyt löyhkään

Lähde: Healthy Food House

Kilpailut

Uusimmat