Onko sinulla siskoja? Syntymäjärjestys vaikuttaa siihen, kuinka paljon painatte

27.08.2015 14:45 - Senni Loikala

Tuoreen tutkimuksen mukaan yhdellä siskoista on selvästi muita suurempi riski ylipainoon aikuisena.

Isosiskoilla on pikkusiskojaan suurempi riski kartuttaa aikuisena ylipainoa ja tulla jopa sairaalloisen lihaviksi, väittää tuore Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä julkaistu tutkimus. 

Australialaiset ja ruotsalaiset tutkijat analysoivat vuosilta 1991 ja 2009 kerättyjä tietoja noin 13 400:sta ruotsalaisesta perheestä, joissa oli useampia siskoja.

He saivat selville, että esikoiset altistuivat ylipainolle 29 prosenttia todennäköisemmin kuin nuoremmat sisarensa. Lisäksi isosiskoista tuli sairaalloisen lihavia 40 prosenttia pikkusiskoja todennäköisemmin.

Miksi isosiskot ovat painavampia?

Syytä sille, miksi ylipainoriski koskee erityisesti isosiskoja, ei ole vahvistettu. Siitä on olemassa vain veikkauksia, joista yhden kertoi kyseisen tutkimuksen tutkija Wayno Cutfield sähköpostitse Yahoo! Health -sivustolle.

Tutkijan mukaan ensimmäisen raskauden aikana istukan verenkierto on erilainen kuin myöhemmissä raskauksissa. Tuolloin istukan verisuonet olisivat kapeampia kuin jatkossa. 

"Se vähentää ravinteiden kulkua, mikä vaikuttaa rasvan ja glukoosin sääntelyyn, joten myöhemmässä elämässään yksilöllä on riski kerryttää enemmän rasvaa ja hänen insuliininsa toimii tehottomammin", kirjoittaa Cutfield vastauksessaan.

Hän kuitenkin painottaa, ettei kaikista isosiskoista välttämättä tule ylipainoisia. Syntymäjärjestys voi hänen mukaansa olla vain pieni ylipainolle altistava tekijä.

Lue seuraavaksi: Kaksosetko aina samannäköisiä? Kukaan ei usko Lucyn ja Marian olevan siskoja

Lähde: Yahoo!

Kilpailut

Uusimmat