Onnea on kahdenlaista - löytyyhän sinun elämästäsi kumpaakin?

16.04.2015 20:30 - Heli Thoren

Jyrkät onnenhuiput ovat väliaikaisia. Pysyvään onneen tarvitaan muutakin kuin onnellisuuspiikkejä tuottavia suklaata ja seksiä.

Onnellisuus on tavoite, jonka saavuttaa usein kuin sattumalta, hyvin elämällä. Onnea on tutkittu kuitenkin jo aikakauden alussa, ja sen saavuttamisesta löytyy näyttöä: kenties jopa mullistavaa sellaista.

Onnea on kahdenlaista

Jo antiikin Kreikassa tutkittiin onnen syntyä. Silloin nojattiin vahvasti käsitykseen, että onnea on kahdenlaista: hedoniaa ja eudaimoniaa. Syvä, kestävä onni syntyy siitä, että elämässä on myös eudaimonista onnea, kuten rakkautta itseä kohtaan, hyvät perhesuhteet ja niin edelleen. Antiikin Kreikan oivallus pätee monelta osin myös nyky-yhteiskunnassa. Syvään onneen tarvitaan syviä asioita.

Suklaata ja seksiä

Hedonistinen onni on onnellisuuspiikki, jonka voi saada esimerkiksi herkuttelemalla, harrastamalla seksiä, juhlimalla tai ostamalla tavaroita. Hedonistinen onni pyyhkäisee yli ja se voi tuntua voimaakkaastikin. Onni ei kuitenkaan ole pysyvää - vain lämmin hulaus arjen keskellä. Antiikin Kreikassa uskottiinkin, että tullakseen todella onnelliseksi, on syytä etsiä myös eudaimonista onnea.

Mistä se sitten löytyy?

Tutkijat ja psykologit ovat onnea tutkiessaan kehittäneet kuusiosaisen eudamonisen onnen mallin. Heidän mukaan pysyvä onni rakentuu seuraavien asioiden varaan:

1. Itsensä hyväksyminen: omien vahvuuksien ja heikkouksien tunteminen ja niiden hyväksyminen.

2. Positiiviset suhteet toisiin: rakkauden, empatian ja kiintymyksen saaminen ja osoittaminen.

3. Henkilökohtainen kasvu: jatkuva kehittyminen ja avoimuus uusille kokemuksille elämän eri vaiheissa.

4. Tarkoitus elämässä: tavoitteet, suunnan löytyminen ja merkityksellisyyden kokeminen.

5. Ympäristön hallinta: tunne, että voi vaikuttaa omaan ympäristöönsä muokkaamalla sitä omiin tarpeisiin sopivaksi.

6. Autonomia: itsenäisyys, mahdollisuus muiden hyväksynnästä ja odotuksista vapaaseen toimintaan.

Molempia tarvitaan

Jos ihminen erehtyy tavoittelemaan vain hedonistista onnea, elämän kokemus jää köyhäksi. Jos elämä on bileiltojen jatkumoa, ovat juhlien jälkeiset tyhjät aamut yllättävän rankkoja kestää. Näin onkin syytä rakentaa omalle onnelleen pohja, johon voi nojata rankkoinakin aikoina. Hyvä parisuhde, lapset, lämpimät ihmissuhteet ja rakastava suhde omaan itseen antavat onnea ja voimaa joka päivä. Kun tähän yhtälöön lisää vielä toisinaan ravintolaillallisen, suklaalla herkuttelun hyvän elokuvan äärellä ja juhlia sekä seksiä, on onni parhaimmillaan hyvin syvää - ja ennen kaikkea kestävää.


Lue myös: Tekeekö raha ihmisestä onnellisen?


Lähteet: Helsinki.fi, Vau.fi

Kilpailut

Uusimmat