Ovatko kuukautisesi epäsäännölliset? Huonoja uutisia

10.04.2014 21:45 - Senni Loikala

Jos tuoretta tutkimusta on uskominen, saattaa epäsäännöllinen kuukautisrytmi lisätä huomattavasti riskiäsi sairastua erääseen vakavaan sairauteen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan epäsäännöllisellä kuukautiskierrolla saattaa olla ikäviä seurauksia. Se nimittäin saattaa lisätä riskiä sairastua ja menehtyä munasarjasyöpään. 26-vuotiailla naisilla, joilla on epäsäännöllinen kuukautiskierto, on noin puolet suurempi riski kuolla munasarjasyöpään yli 60-vuotiaana.

Naisten kuukautiskiertoja pidettiin epäsäännöllisinä myös silloin, jos ne kestivät yli 35 päivää. Yleensä kesto on 21-35 päivää. Lukuun otettiin myös tapaukset, joissa munasolu ei irronnut lainkaan. Tutkimuksessa otettiin huomioon tekijät, jotka osaltaan myös vaikuttavat riskiin sairastua munasarjasyöpään. Näitä ovat muun muassa naisen ikä, paino ja ehkäisypillerien käyttö.

Jos tulevat tutkimukset vahvistavat epäsäännöllisen kuukautiskierron yhteyden muita suurempaan syöpäriskiin, saatetaan epäsäännöllisistä kuukautisista kärsiville naisille suositella munasarjasyövän seulontoja.

Uutisoimme aiemmin viidestä yllättävästä kuukautisfaktasta. Tiesitkö, että kuukautiskipuja pystyy lievittämään jo ennen kuin menkat alkavat? Pääset lukemaan lisää aiheesta täältä.

Lähde: Live Science

Kilpailut

Uusimmat