Painonnostovyö ja muut turhat treenivarusteet - 6 asiaa, joihin ei kannata tuhlata rahoja

08.05.2013 20:45 - Reetta Haverinen

Kun lenkki- tai salikärpänen puraisee, tekee monen mieli laittaa omaisuus erilaisiin urheilutuotteisiin. Harkitse kuitenkin tarkkaan, ennen kuin haksahdat sporttimainosten kalliisiin houkutuksiin, sillä suurin osa saattaa päätyä kaapin perukoille.  

Urheiluliikkeet pursuilevat mitä ihmeellisempiä treenitarvikkeita. Kuluttajille mainostetaan kalliiden urheilubrändien tuotteita, joiden sanotaan parantavan suoritusta ja tekevän treenistä ammattitasoisen.

Rahansa saa tuhlattua taatusti erilaisiin treenituotteisiin. Onko kalliista kuntoilutuotteista sitten oikeasti hyötyä – se on jo toinen juttu. Kun seuraavan kerran astelet urheiluosastolle, niin harkitse tarkkaan, ennen kuin ostat mitään seuraavista:

Painonnostovyö

Painonnostovyön sanotaan tukevan selkää, vähentävän loukkaantumisriskiä ja parantavan tuloksia. Tutkimusten mukaan vyön käyttö voi hetkellisesti vähentää kivun tuntemuksia ja mahdollistaa suurempien painojen käytön, mutta loppujen lopuksi vyön käyttäjät loukkaantuvat vielä suuremmalla todennäköisyydellä.

Koska vyö tukee keskivartaloasi, et opi jännittämään omia keskivartalon lihaksiasi oikein. Jos tunnet tarvitsevasi tukea selällesi - sinun tulee joko vähentää painoja tai opetella jännittämään keskivartalon lihaksiasi oikein.

Treenipyyhe

Urheilupyyhkeitä löytyy sporttiosastoilta monissa kuoseissa ja väreissä. Nämä erikoisvalmisteiset treenipyyhkeet maksavat yleensä kolme kertaa enemmän, kuin tavalliset frotee- tai kangaspyyhkeet. Jos et harrasta lajia, jossa pyyhkeen tulee imeä nopeasti ja suuria määriä vettä, et taatusti tarvitse tyyristä merkkirättiä vain hienpyyhintää varten. Säästä rahasi ja kuivaa kostunut otsasi tavalliseen kasvopyyhkeeseen.

Palautusjuoma

Kaupoista löytyy juomia, joita nauttia ennen treeniä, niiden aikana tai niiden jälkeen. Voit kuitenkin yhtä hyvin pysytellä kaukana sporttijuomaosastolta ja nauttia proteiinit ja hiilihydraatit tavallisen ruuan muodossa. Jos et ole ammattitasonurheilija tai et harrasta monituntisia maratontreenejä, kalliit urheilujuomat ovat täysin turhia.

Polviteippaukset

Monien lenkkeilijöiden jaloissa näkee valkoisia polviteippejä, joiden sanotaan tukevan polvea juoksun aikana. Paljon juoksevien ihmisten jalat ovat alttiimpia niin kutsutulle ''juoksijan polvi''-urheiluvammalle. Teippauksen on todettu vähentävän polvikipua lyhyellä aikavälillä - muista kuitenkin, että se ei paranna vaivaa. Teippauksista on hyötyä vain silloin, jos tahdot hetkellisesti helpottaa kipua lenkkisi aikana.

Urheilijoille tarkoitetut suihkugeelit

On täyttä huuhaata, että urheilijoiden tulisi käyttää voimakkaampia suihkusaippuoita. Ainoa ero urheilusaippuoiden ja tavallisten välillä on hinta. On turha maksaa ylimääräistä vain sen vuoksi, että saippuapullon kyljessä komeilee urheilumerkki. Jos urheilusaippua mainostaa olevan hygienisempi, ei sekään ole syy pullon ostamiseen. Itse asiassa vahvoja desinfioivia ainesosia sisältävät saippuat ovat paljon huonompi vaihtoehto, sillä niitä käyttävät ihmiset voivat jopa sairastella enemmän.

Energiarannekkeet

Monien urheilijoiden ranteessa näkee kirkkaita kumimaisia rannekkeita, jotka sisältävät mineraaleja, magneetteja tai voimakiviä. Näiden väitetään edistävän kehon hyvinvointia ja balanssia sekä parantavan suorituskykyä. Tutkimustulosten mukaan nämä ihmerannekkeet eivät kuitenkaan edistäneet mitään edellä mainituista. Ranneke on siis lähinnä koristus.

Lähde: Shape

Kilpailut

Uusimmat