Pastan maine palautumassa: Miksi jämäruoka on terveellisempi vaihtoehto kuin tuore?

19.10.2014 18:45 - Laura Sulkava

Usein kuulee, että ruuasta saa enemmän tärkeitä ravintoaineita, mitä tuoreempana sen syö. Tutkijat ovat kuitenkin havainneet, että pastan valmistuksella on merkitys siihen, kuinka se käyttäytyy kehossa.

Uuden havainnon mukaan keitetyn pastan viilentäminen ja uudelleen lämmittäminen tekee siitä terveellisemmän vaihtoehdon kuin totuttu juuri keitetty.

Trust Me, I'm a Doctor -ohjelman tutkijat tekivät havainnon, että viilennetyssä pastassa tärkkelys on resistenssiä ja toimii, kuten kuitu. Kehon glukoosihuippu jää pienemmäksi ja kaloreita imeytyy vähemmän. Tärkkelys muuttuu suoliston hiilihydraatteja pilkkoville entsyymeille ja vapautuvalle verensokeria nostavalle glukoosille vastustuskykyiseksi.

Tutkimus

Tutkimukseen osallistui joukko vapaaehtoisia, jotka nauttivat sekä normaalin pasta-annoksen että kylmennetyn version samanlaisella tomaattikastikkeella. Heiltä otettiin verensokerinäytteet kahden tunnin ajan 15 minuutin välein.

Tutkijat havaitsivat, että kylmennetyn pasta-annoksen jälkeen glukoosihuippu ja insuliinin tuotanto olivat pienempiä kuin juuri keitetyn. Yllättävää kuitenkin oli, että uudelleen lämmitetyn pastan tulokset olivat aivan omalla tasollaan ja verensokeri nousi 50 % vähemmän verrattuna tuoreeseen pastaan.

Tutkijoiden mukaan tämä tieto on oleellinen, etenkin diabeetikkojen kannalta ja aihetta tullaan tutkimaan tulevaisuudessa laajemmin.


Jos mielit kylmää pastaa, vilkaise myös kana-juusto-pastasalaatin ohje.

Lähde: BBC

Kilpailut

Uusimmat