Puolen tunnin päivittäinen liikunta ehkäisee rintasyöpää

19.09.2012 20:30 - Rea Tallgren

Arvioiden perusteella noin 30-60 prosenttia kaikista syövistä on ehkäistävissä.

Riskitekijöitä ovat erityisesti tupakointi, liikkumattomuus, epäterveellinen ravitsemus sekä liiallinen alkoholinkäyttö. Niihin voi jokainen vaikuttaa omilla elintavoillaan.

Liikunta vaikuttaa syöpäriskiin monen eri vaikutusmekanismin välityksellä. Säännöllinen liikunta auttaa painonhallinnassa ja vaikuttaa syöpäriskiin säätelemällä hormonaalisia tasoja sekä insuliinin ja insuliinin kaltaisen kasvutekijän tasoa. Lisäksi liikunta vaikuttaa tulehduksiin ja immuniteettiin.

Syövän riskiä voi vähentää niin kohtuullisella kunto- tai hyötyliikunnalla kuin reippaalla liikunnalla. Hyötyliikuntaa kertyy helposti ja huomaamatta. Pienelläkin liikunnan lisäyksellä on mahdollista saavuttaa terveyshyötyjä ja kun kunto kohenee, liikuntaa voi asteittain lisätä.

Useimmissa suosituksissa kohtuullisen tai reippaan liikunnan suositus on vähintään 30 minuuttia. Mielellään tulisi kuitenkin liikkua 60 minuuttia päivittäin, tai vähintään viisi kertaa viikossa.

Rintasyövän riski on noin 25 % vähäisempi runsaasti liikkuvilla, kun verrataan keskenään eniten ja vähiten liikkuvien naisneljänneksen riskiä. Liikunnan lisäksi taustalla saattavat olla myös muut tekijät, kuten terveellinen ravitsemus ja normaalipainon säilyttäminen liikunnan ansiosta.

Lähde: STT

Kilpailut

Uusimmat