Ryhti kuntoon! Kumara asento altistaa vakaville terveyshaitoille - katso opettavainen video

04.08.2015 22:15 - Reetta Haverinen

Rinta on syytä pitää rottingilla: suora ryhti ei ainoastaan tee hyvää selkärankasi asennolle vaan se myös antaa sinusta hetkessä itsevarmemman vaikutelman. 

Päätetyöskentely ja jatkuva älypuhelimen näpräys ovat saaneet aikaan sen, että entistä useampi meistä kulkee pää painuksissa ja niska kumarassa. Hyvästä ryhdistä ei ole tietoakaan, kun nökötämme bussinpenkillä tai toimiston tuolilla. Kotisohvalla lojuessakaan harva muistaa kiinnittää huomiota omaan asentoonsa - kroppamme vääntäytyy usein siihen kulmaan, missä se tuntuu olevan parhaimmalla tasolla puhelimen- tai tietokoneennäytön kanssa.

Ryhdin ylläpitäminen on kuitenkin varsin tärkeää, sillä lysyyn painunut ranka altistaa meidät monille terveysongelmille. TED-Ed on tehnyt varsin informatiivisen, reilun neljän minuutin mittaisen videon siitä, mitä huono ryhti saa ihmisissä aikaiseksi.

Kireitä lihaksia, hengitysvaikeuksia ja niskakipua

Lysyyn painuneessa asennossa lihastemme työskentely vääristyy. Jotkut lihaksistamme työskentelevät taukoamatta ja pitävät yllä kieroutunutta kropan asentoa: siten muutamat kehon osat kiristyvät ja kuormittuvat, kun taas toiset jäävät suotta toimettomiksi.

Niskan kumara asento kuormittaa myös selkärankaamme ja painaa keuhkojamme kasaan niin, että se vaikeuttaa hengityselimistömme toimintakykyä. Videolla kerrotaan, että huono ryhti voi altistaa myös skolioosille, selkäkivulle ja jännityspäänsärylle.

Tämän tiiviin tietopaketin katselemisen jälkeen jokainen oikaisee taatusti selkänsä astetta suorempaan asentoon.

Katso video alta:

Lue myös: Tuotteliaampi ja pelottomampi - 6 syytä, miksi hyvä ryhti on tärkeää

Lähde: TED-Ed

Kilpailut

Uusimmat