Rytmihäiriöitä, tärinää, äkkikuolemia: Energiajuomien rankat terveysriskit päivitettiin

01.09.2014 19:40 - Senni Loikala

Ranskalainen tutkimus päivittää runsaasta energiajuomien kulutuksesta koituvat terveysriskit, jotka eivät ole hauskaa luettavaa.

Monet rakastavat jo pelkkää ääntä, kun energiajuomatölkki suhahtaa auki. Silloin tietää saavansa pian juomaa, jota aivot huutavat piristyäkseen. Vaikka energiajuomien terveysriskeistä ollaan tietoisia, pidetään niitä suhteellisen harmittomina. Sanaa "harmiton" ei voida käyttää kyseisistä piristeistä ainakaan tuoreen ranskalaistutkimuksen perusteella.

Runsaalla sokeri- ja kofeiinipitoisuuksilla varustetut energiajuomat voivat olla vaaraksi sydämen terveydelle. Ne voivat vaikuttaa sydämen lyönteihin ja nostaa terveyskomplikaatioiden riskiä.

- Niin kutsutut "energiajuomat" ovat yleisiä yökerhoissa ja fyysisen harjoittelun aikana ja joskus ihmiset kuluttavat useita juomia toisensa perään. Tilanne voi johtaa useisiin haittoihin, kuten rintakipuun, rytmihäiriöihin ja jopa äkkinäiseen kuolemaan, sanoo tutkija Milou-Daniel Drici.

Sydäntautilääkärit, psykiatrit, neurologit ja fysiologit saivat tutkimusta varten arvioitavakseen ranskalaisen elintarviketurvallisuusviraston hankkimaa tietoa muun muassa ranskalaisten energiajuomien käytöstä vuosilta 2009-2011. Tuona aikana raportoitiin lähes 260 energiajuomiin liitettyä tapausta, joissa käyttö oli vaikuttanut osallistujien terveydentilaan.

Selvisi, että tapauksista lähes sata liittyi sydämen ja verenkierron ongelmiin. Lähes 60 niistä oli puolestaan neurologisia ja reilun 45:n kohdalla raportoitiin sydämen rytmihäiriöitä. Kahdeksan ihmistä oli kuollut selittämättömistä syistä.

- Saimme selville, että "kofeiinisyndrooma" oli kaikista yleisin ongelma esiintyen 60 ihmisellä. Se ilmenee nopeana sydämen sykkeenä, tärinänä, ahdistuneisuutena ja päänsärkynä, Drici kertoo.

Lue myös: Energiajuomat aiheuttavat mielenterveysongelmia? Tuore tutkimus järkyttää

Lähde: Nature World News

Kilpailut

Uusimmat