Samassa veneessä ollaan: Ihossasi on jotain todella ällöttävää

01.09.2014 15:20 - Senni Loikala

Tuore tutkimus selvitti, millaisia asukkaita kasvojen iholtamme oikein löytyykään.  

Luulitko, että kasvojen pesu ja puhdistaminen auttaisi ihoa pysymään puhtaana? Ei pidä täysin paikkansa, väittää tuore amerikkalaistutkimus. PLOS ONE -tiedejulkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan kasvomme ovat nimittäin muutaman mikroskooppisen pienen punkkilajin kotina.

Tutkimuksen mukaan kasvojemme karvatupeista löytyy ainakin Domedex folliculorum -ja Demodex brevis -punkkeja. Eläessään ne ovat harmittomia, eivätkä aiheuta mitään jätöksiä, mutta kuollessaan ne ulostavat.

Tutkija Megan Thoemmes kertoo viettäneensä unettomia öitä, kun hän löysi ensimmäisen kerran punkin kasvoiltaan. Nykyään hän kuitenkin ajattelee niistä eri tavalla.

- Ne ovat itse asiassa melko suloisia. Kahdeksan jalkansa kanssa ne näyttävät kuin ne lähes uisivat rasvassa. Niiden olemassaolo on kuin olisi aina ystäviä mukana. Kun ymmärtää, että jokaisella on niitä ja ne eivät todennäköisesti aiheuta mitään haittaa, on se melko rauhoittavaa, Thoemmes muotoilee.

Kyseisiä punkkilajeja löytyy ihmisten kasvoilta ympäri maailman ja todennäköisesti niitä on ollut ihohuokosissamme ammoisista ajoista lähtien.

Lue myös: Unohda kosteusvoiteet - 10 ruoka-ainetta pitävät huolen ihostasi

Lähde: Tech Times

Kilpailut

Uusimmat