Se on mahdollista: Huijaa aivosi himoitsemaan terveellistä ruokaa

02.09.2014 21:15 - Susanna Karttunen

Rasvaiset ja sokeriset herkut tuntuvat usein nälkäisenä houkuttelevammalta vaihtoehdolta kuin vihannekset ja muu terveellinen ravinto. Aivot voi kuitenkin kouluttaa himoitsemaan vähäkalorista ruokaa.  

Uuden tutkimuksen mukaan voi olla mahdollista opettaa aivot pitämään terveellisiä ruokia epäterveellisiä herkkuja houkuttelevimpina.

Tutkimuksessa osa koehenkilöistä noudatti kuuden kuukauden ajan painonpudotusohjelmaa ja söi terveellisesti. Osa taas jatkoi normaaleja ruokavalioitaan, joihin kuului myös epäterveellisiä ruokia.

Molempien ryhmien koehenkilöiden aivojen toimintaa tutkittiin ennen ja jälkeen koeajan. MRI-skannauksen aikana koehenkilöille näytettiin kuvia ruoista, joissa on joko vähän tai paljon kaloreita.

Kuvia terveellisistä ruoista, kuten hedelmistä ja täysjyväleivästä, näytettäessä dieettiä noudattaneiden osanottajien aivoissa aktivoitui alueet, jotka liitetään oppimiseen ja himoon. Kun heille taas näytettiin kuvia paljon kaloreita sisältävistä ruoista, kuten pizzasta tai kekseistä, olivat kyseiset alueet vähemmän aktivoituneet.

Aivoja voi siis opettaa haluamaan terveellistä ruokaa. Kun syö terveellisesti nälkäisenä ollessaan, aivot oppivat pikkuhiljaa yhdistämään tämän vähäkalorisen ravinnon himon kohteeksi. Tärkeää on yrittää sitkeästi noudattaa terveellistä elämää, vaikka se välillä tuntuisikin vaikealta.

- Älä anna periksi, sinnittele, ja syö nälkäisenä ruokia, jotka auttavat painonhallinnassa, tutkija Susan Roberts kannustaa.

Uutisoimme aiemmin siitä, miten välipalan syöminen auttaa painonhallinnassa. Lue artikkeli täältä.

Lähde: Shape

Kilpailut

Uusimmat