Sydänvaivoja ja maksavaurioita - lue 5 järkyttävää faktaa sokerista

31.07.2013 17:45 - Reija Saarinen

Sokeria löytyy yllättävän monesta paikasta. Harmittavaa kyllä, tämä makea herkku saattaa vaikuttaa meihin yllättävänkin paljon. 

Sokerilla on monenlaisia vaikutuksia kehoomme ja terveyteemme. Alla viisi yllättävää faktaa sokerista. 

1. Sokeri voi vaurioittaa sydäntä

Sokeri saattaa nostaa riskiä sairastua erilaisiin sydänsairauksiin. Erään tutkimuksen mukaan sokeri saattaa lisätä sydämen vajaatoiminnan riskiä. 

2. Sokeri lisää vatsarasvaa

Lasten ja nuorten lihavuus on kolminkertaistunut 30 vuodessa. Yksi syy saattaa löytyä fruktoosista. Vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että liiallinen fruktoosin saanti lisää rasvan määrää. Tämä rasvan kertyminen taas lisää riskiä sairastua sydän- tai verisuonitautiin sekä diabetekseen. 

3. Sokerinhimo voi olla geeneissä

Sokeriin todellakin voi olla koukussa. Hiljattain tehty tutkimus nimittäin todistaa, että ne ihmiset, joilla on geneettisiä muutoksia greliini-hormonissa, himoitsivat sokeria ja alkoholia enemmän kuin ne joilla muutoksia ei ollut.

4. Sokerilla ja alkoholilla on samanlaisia vaikutuksia 

Sokerilla ja alkoholilla on samanlaisia myrkyllisiä vaikutuksia maksaan. Sokeri lisää myös muiden kroonisten sairauksien riskiä aivan kuten alkoholi. 

5. Sokeri voi vanhentaa aivoja 

Vuonna 2009 tehdyn tutkimuksen mukaan glukoosilla ja solujen ikääntymisellä on yhteys. Solujen ikääntyminen voi lisätä ryppyjä sekä aiheuttaa erilaisia sairauksia. Nyt on myös todettu, että sokeri saattaa vanhentaa myös aivoja. Erään tutkimuksen mukaan liiallinen sokerin kulutus nimittäin heikentää muistia. 

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat