Taas kupla otsassa? Lääkäri paljastaa, milloin tiuhasta vessahädästä tulee huolestua

28.07.2015 18:45 - Senni Loikala

Liian tiuhat vessahädät voivat johtua ylivilkkaasta virtsarakosta, tulehduksista tai jopa diabeteksesta. 

Pitkät automatkat ovat monille piinaa, jos niiden aikana ei ole mahdollisuutta pysähtyä tarpeeksi usein pissatauoille. On luonnollista, että osa ihmisistä käy muita tiheämmin vessassa. Lääkäri ja urologian apulaisprofessori Benjamin Brucker kertoo, milloin liian tiuhasta vessahädästä kannattaa huolestua.

- Jos pissaat useammin kuin seitsemän kertaa päivässä, saattaa jokin olla vialla, Brucker sanoo.

- Reagoiminen luonnon omaan hälytykseen kahdesta kolmeen kertaan yössä voi myös olla varoitusmerkki, sillä useimmat ihmiset voivat saada säännölliset yölevot ilman käyntiä vessassa lainkaan, hän jatkaa.

Syyt

Liian tiuhat vessahädät voivat johtua ylivilkkaasta virtsarakosta, virtsatietulehduksesta, diabeteksesta ja miehillä eturauhasongelmista.

Aina kysymys ei kuitenkaan ole terveysongelmista, vaan pelkästään siitä, että saatat juoda liikaa. Näin on erityisesti ihmisillä, jotka kuluttavat kofeiinipitoisia juomia, kuten kahvia, teetä tai alkoholia. Lääkäri suosittelee välttämään niiden nauttimista neljä tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Ahdistuksen ja muut epämukavat tuntemukset saavat osalla ihmisistä aikaan sen, että heidän on päästävä tavallista useammin vessaan. 

- Joillain ihmisillä on stressaantuessaan jännittynyt vatsa tai jännittynyt virtsarakko, Brucker sanoo.

Hän suosittelee, että yrität tuolloin kohdistaa keskittymisesi muualle. Myös rauhoittavista hengitystekniikoista voi olla apua.

Jos vessassa ramppaaminen alkaa huomattavasti häiritä elämääsi, kannattaa hakeutua lääkärin pakeille.


Lue myös: Unelmien baarihousut? Näihin voi pissata kenenkään huomaamatta

Lähde: Men's Health

Kilpailut

Uusimmat