Teetkö sinäkin yleisen eleen kättelyn päätteeksi?

23.03.2015 17:45 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan ihmisillä on yllättäviä tarkoitusperiä, kun he tekevät tuttavuutta toisiinsa kättelyn avulla.

Kättelemisen tarkoituksena ei ole pelkästään tervehtiä toista ihmistä. Tuoreen eLife-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sen yhtenä tehtävänä on haistaa toisen tuoksuja ja päästä kommunikoimaan niiden avulla.

Ensi kerralla, kun kättelet jotakuta, kiinnitä huomiota liikkeisiisi heti eleen päätyttyä. Saatat huomata, että nostat kasvoillesi kätesi, jolla olet juuri kätellyt uutta tuttavuutta. Todennäköisesti tällöin ilmavirta nenässäsi kaksinkertaistuu, sillä tahdot asiaa tiedostamattasi saada toisesta tietoa tämän hajun perusteella.

- Väitämme, että kätteleminen on saattanut kehittyä yhdeksi lukuisista tavoista päästä selville toisen sosiaalisuuteen liittyvistä kemikaaleista, ja se on tärkeä tarkoitus, vaikka toimiikin tiedostomattomasti, tutkija Noam Sobel kertoo.

Peitetoimintaa

Tutkimuksen mukaan ihmiset yrittävät monesti peittää kätensä haistamista heti kättelyn jälkeen esimerkiksi esittämällä, että heidän kasvojaan kutittaisi.

Myös sillä on merkitystä, kumman sukupuolen edustajaa olet juuri kätellyt. Mikäli kättelet saman sukupuolen toveria, haistelet todennäköisesti enemmän oikeaa kättäsi. Jos olet tehnyt tuttavuutta vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa, niin vasen kätesi hakeutuu kasvoillesi suuremmalla todennäköisyydellä.

Seuraava artikkeli: Kättelyyn on olemassa hyödyllinen etiketti - hallitsetko sen?

Lähde: Spring

Kilpailut

Uusimmat