Tekstariniska vaivaa suomalaisia: "Kännykän käyttö vaikuttaa koko kehoon"

17.10.2014 15:37 - Linda Arponen

Selkäliiton asiantuntija kertoo Voicelle, mitä virheitä ihmiset tekevät selkänsä kanssa ja kuinka asiaa voi hoitaa.

Voicen haastatteleman Selkäliiton asiantuntijan Hilkka Virta-Pohjan mukaan nykyajan ilmiöt näkyvät myös suomalaisten selissä.

- Yleisin virhe, jota tehdään, on se, että ihmiset lysähtävät ja ryhti on huono. Puhumme Selkäliitossa niin sanotusta tekstariniskasta. Kyse on siitä, kun ihmiset roikottavat päitään silloin, kun he pitävät kännykkäänsä sylissään ja katsovat alaspäin.

Virta-Pohja sanoo katsovansa usein esimerkiksi bussissa ihmisiä, jotka roikottavat päitään ja näyttävät samalla siltä, kuin heillä olisi päät poikki. Hänen tekisi usein mieli mennä nostamaan näitä ihmisiä niskasta, jotta he nostaisivat päänsä ylös.

- Tämä asento saa selän lysähtämään. Ja sitten, kun palaamme töistä tai koulusta, lysähdämme sohvalle ja huonossa asennossa oleminen jatkuu.

Jos kännykänkäyttöä ei kuitenkaan halua lopettaa, suosittelee Virta-Pohja vähintäänkin sen nostamista kasvojen tasolle.

- Tällöin kyynärpäätä voi tukea vartaloon ja pää on keskiasennossa. Jos pää on alhaalla, venyttää se koko selkäydintä. Samalla myös välilevyt ja koko selkäranka voivat huonosti.

Virta-Pohjan mukaan tekstariniska-asento vaikuttaa myös ajatuksenjuoksuun.

- Kun yritämme vakauttaa peukaloitamme näppäilemiseen, tulee samalla pidäteltyä hengitystä, jolloin se muuttuu pinnalliseksi ja syke nousee. Tämä asento vaikuttaa siis fysiologisesti koko ihmiseen.

Selän hyvinvoinnin kannalta Virta-Pohja suosittelee pitämään välillä taukoja kännykästä.

- Jos kännykkää käyttää pitkään, niin niska-, hartia- ja selkävaivat lisääntyvät. Kannattaa kehittää eräänlaisia arjen tietoisuustaitoja ja miettiä, millä tavalla selkäänsä käyttää. Töissä on hyvä, jos voi seistä työpisteen ääressä ja välillä lähteä liikkeelle, sillä selkää ei ole luotu istumiseen.

Tauotuksen ja liikkumisen lisäksi Virta-Pohja suosittelee pitämään yllä selän liikkuvuutta ja lihasvoimaa. Hyviä lajeja tähän tarkoitukseen ovat esimerkiksi jooga ja pilates.

Katso Hilkka Virta-Pohjan koko haastattelu ja moppipilatesliikkeet klikkaamalla artikkelin yläpuolella olevaa kuvaa.

Kilpailut

Uusimmat