Tiedot perimästä menivät uusiksi: Vaikka 90 prosenttia dna:stasi poistettaisiin, pysyisit ennallasi

25.07.2014 10:21 - Senni Loikala

Tuoreesta perimätutkimuksesta on hyötyä sairauksien geneettisessä selvittämisessä

Suurin osa dna:stamme on tarpeetonta ja vaikka tuon osuuden poistaisi, ihminen siitä kyllä selviäisi, käy ilmi tuoreesta Oxfordin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Vain reilulla kahdeksalla prosentilla dna:sta on jokin tärkeä tehtävä ja merkitys siinä, keitä olemme. 

Reilu 90 prosenttia dna:sta, joka on tarpeetonta, on jäämistöä ihmisen evoluutiosta tähän päivään. Tuolla osuudella perimää ei ole enää mitään virkaa eikä ihminen enää sitä tarvitsisi.

Tutkimuksesta todella on hyötyä. Ihmisen dna:sta ei nimittäin tarvitse syynätä 90 prosenttia, kun etsitään geneettisiä syitä ja parannusmahdollisuuksia sairauksille.

- Jos kaikki dna:mme olisi hyödyllistä, tarvitsisi meidän kiinnittää huomiota jokaiseen mutaatioon, tutkija ja professori Chris Ponting selvittää.

Aiempien tutkimusten mukaan 80 prosentilla geenistöstöstämme olisi jokin biokemiallinen funktio. Tuorein tutkimus kumoaa väitteen.

Tutkimus julkaistiin PLOS Genetics -tiedejulkaisussa.

Perimä vaikuttaa yllättäviin asioihin, kuten ystävien valitsemiseen. Pääset lukemaan aiheesta aiemmasta artikkelistamme.

Lähde: The Telegraph

Kilpailut

Uusimmat