Tiesitkö? 6 yllättävää faktaa unista

08.09.2014 10:10 - Linda Arponen

Näkemämme unet kertovat meistä enemmän kuin uskommekaan.

Me kaikki nukumme joka yö ja näemme samalla monenlaisia unia. Joskus unet voivat olla todella erikoisia, mutta usein niitä ei edes muista.

Alla on viisi unifaktaa, joita et välttämättä tiennyt aiemmin.

Näemme paljon unia

Keskiverto ihminen näkee yli 100 000 unta elämänsä aikana. Näin ollen näemme joka yö jopa parikymmentä eri unta. Muistamme niistä kuitenkin korkeintaan vain muutaman. Suuri osa ihmisistä muistaa yhden tai kaksi unta yöstä, kun taas monet eivät yhtäkään. Hyvin harvat ihmiset saattavat muistaa jopa 15 eri unta yöstä. Syytä unien muistamiseen tai muistamattomuuteen ei täysin varmasti tiedetä.

Unet voivat auttaa oppimisessa

Jopa 86 prosenttia tapahtumista, joita näet unissasi, liittyy jotenkin siihen, mitä yötä edeltävänä päivänä tapahtui. Jos siis olit päivällä luennolla tai kurssilla, voit mahdollisesti oppia jotakin myös yöuniesi aikana.

Kuukautiskierto voi vaikuttaa uniin

Erään tutkimuksen mukaan naiset näkevät eniten seksiunia ovulaation aikana.

Unia voi nähdä myös kevyen unen aikana

Olet saattanut kuulla, että unia nähdään vain syvän REM-unen aikana. Tämä ei kuitenkaan ole totta. Unia voi nimittäin nähdä myös kevyemmän unen aikana. Unien sisältö voi kuitenkin olla silloin erilainen. Unet ovat REM-unen aikana tunteellisempia, visuaalisempia, monimutkaisempia ja aggressiivisempia kuin kevyen unen aikana.

Muistamme kaikkein kummallisimmat unet

Saatat luulla, että näet vain erikoisia unia. Totuus kuitenkin on se, ettet muista muita kuin kummallisia unia. Esimerkiksi unet, joissa lennät tai olet alasti julkisella paikalla, jäävät elävämmin mieleen kuin tavallisemmat aiheet.

Herääminen auttaa muistamaan unia

Mitä useammin heräät yön aikana, sitä todennäköisemmin muistat, mitä unta olet nähnyt.

Lue myös: Pelkäätkö epäonnistumista? Painajaisunet voivat auttaa sinua

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat