Tiesitkö, että istumatyö lyhentää elinikää? Näin voit minimoida huonot vaikutukset

23.07.2014 19:40 - Susanna Karttunen

Jos sinulla on istumatyö, käytät vuorokaudessa vaarallisen paljon aikaa istumiseen. Istumista voi vähentää pienillä konsteilla.

Jos sinulla on istumatyö, käytät noin 9,3 tuntia vuorokaudesta istumiseen. Yli kuusi tuntia vuorokaudessa istuvien mahdollisuus kuolla seuraavien 15 vuoden aikana on 40 prosenttia suurempi, kuin niillä, jotka istuvat alle kolme tuntia päivässä.

Tutkijoiden mukaan se, että liikut työpäivän jälkeen, ei auta sinua pidentämään elinikääsi, jos olet istunut töissä koko päivän.

Töissä kannattaakin ottaa taukoja istumisesta niin paljon kuin mahdollista. Tauoilla kannattaa jaloitella ja lounaan voi popsia vaikka seisten. Portaat kannattaa valita hissin sijasta ja työmatkoilla voi seistä julkisissa kulkuvälineissä. Voit myös miettiä, olisiko sinun mahdollista työskennellä seisten edes osan ajasta.

Töiden jälkeen kotona ei kannata käyttää liikaa aikaa istumiseen. Kannattaa puuhata asioita, joissa saa liikkua. Televisiota voi katsoa vaikkapa tasapainoilemalla jumppapallon päällä.

Jos joudut istumaan töissä, kannattaa huolehtia, että istuma-asento on oikea. Lue vinkit hyvään istuma-asentoon aikaisemmasta artikkelistamme. Artikkeliin pääset tästä.

Lähde: List25

Kilpailut

Uusimmat