Tutkimus: Raskausajan antibioottikuuri voi lisätä lapsen ylipainoriskiä

23.11.2014 18:15 - Eeva Rajala

Tuoreen tutkimuksen mukaan äidin antibioottien käytöllä raskausaikana on yhteys lapsen lisääntyneeseen ylipainoriskiin.

Tutkimuksessa seurattiin 436 äidin ja heidän lastensa terveyttä syntymästä aina 7 ikävuoteen saakka. Kävi ilmi, että antibioottien käyttö raskauden toisen ja viimeisen kolmanneksen aikana lisäsi lapsen ylipainoriskiä 84 prosentilla.

Selvisi myös, että keisarileikkaus lisää ylipainoriskiä 46 prosentilla. Tämä on samansuuntainen tulos kuin aiemmista tutkimuksista saadut tulokset.

New York Timesin mukaan tutkijat kertovat, ettei heillä ole tiedossa, millaisia antibiootteja äideille annettiin raskausaikana tai mihin sairauksiin niitä määrättiin. Nämä tekijät todennäköisesti olisivat osaltaan vaikuttaneet tuloksiin.

On myös epäselvää, miten antibiootit vaikuttavat eli miksi ne lisäävät ylipainoriskiä. Päätutkija Noel T. Mueller arvioi kuitenkin, että kyse on siitä, miten äidin nauttimat antibiootit muuttavat bakteerien kehittymistä vielä syntymättömän vauvan suolistossa.

- Tuoreiden tulosten vuoksi ei pidä vielä muuttaa käytäntöjä. Jos tulevista tutkimuksista saadaan samanlaisia tuloksia, niin sitten tulokset pitäisi ottaa esille, kun pohditaan mahdollista antibioottien käyttöä, Mueller kertoo.

Lähde: NYTimes

Kilpailut

Uusimmat