Unohda pitkät päiväunet – vaikeuttavat vain elämää

14.09.2014 15:15 - Eeva Rajala

Eräiden tutkimusten mukaan päiväunet kesken työpäivän tekevät työntekijästä tuottoisamman.

Päiväunet jakavat mielipiteet. Joidenkin mielestä päiväunet eivät kannata, sillä nukahtaminen illalla tulee vaikeammaksi. Toiset vannovat päiväunien nimeen, sillä muuten päivästä ei tulisi mitään. Näyttää siltä, että päiväunienkin kohdalla kohtuus on oikea määrä.

Lääkäri Manny Alvarez kertoo, että sisäinen kello luo väsymyksen tunteen aamukolmen ja aamuviiden välisenä aikana sekä vähän myös iltapäivän aikana.

Mitä kauemmin ihminen pysyy hereillä, sitä suuremmalla todennäköisyydellä hän kokee syvemmät unen tasot yön aikana. Tiedemiesten mukaan tämä johtuu aivojen välittäjäaineesta adenosiinista, jonka määrä lisääntyy joka valveillaolotunti.

Päivänokosten ottaminen saa aivot hätistämään adenosiinin nopeasti, joten illalla voi olla vaikeampaa saada unen päästä kiinni. Tosin lyhyistä päiväunista on hyötyä.

Tutkimukset osoittavat, että ihmiset, jotka nukkuvat päiväunet, onnistuivat 20 prosenttia paremmin muistikokeissa kuin ne, jotka eivät ottaneet nokosia. Tutkijat uskovat, että uni saattaa niin sanotusti siivota hippokampusta eli aivotursoa, joka on vastuussa lyhytkestoisesta muistista. Näin uudelle informaatiolle saadaan raivattua tilaa.

Liian pitkät päiväunet tosin aiheuttavat tokkuraisen ja sekavan olotilan loppupäiväksi. Lääkärin mukaan hyvä päiväunien kestoaika on noin 20 minuuttia tai jopa vähemmän.

Lähde: FoxNews

Kilpailut

Uusimmat