Vakava paikka: 6 tapaa, joilla mies voi heikentää sperman laatua

29.01.2015 12:45 - Eeva Rajala

Viime vuosina on puhuttu paljon siitä, miten miesten sperman laatu on heikkenemässä

Vuonna 2013 muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi, että suomalaisten spermanlaatu on romahtanut. Vaikka seksin harrastamisesta puhutaan usein humoristisesti, siemennesteen laatu on vakava asia.

Monesti, jos pariskunnalla on vaikeuksia saada lapsia, syyttävä sormi ojennetaan naista kohden. Asiantuntija ja urologi Joseph Alukal kertoo Women's Health -sivustolle, että näin tehdään usein siitäkin huolimatta, että 50 prosentissa tapauksista ongelman taustalla ovat miehestä johtuvat asiat.

Syyttävä sormi osoittaa BPA:ta

Viime aikoina on tutkittu enenevässä määrin sitä, miten miehen elämäntyyli ja tavat vaikuttavat siemennesteen laatuun ja määrään. Tuoreissa eläinkokeissa huomattiin yhteys häiriintyneen spermantuotannon ja bisfenoli A -nimisen kemikaalin välillä.

Bisfenoli A:ta löytyy muun muassa muovipulloista ja ruokatölkeistä. Plos Genetics -lehdessä julkaistu tutkimus antaa tukea teorialle, jonka mukaan bisfenoli A häiritsee umpieritysrauhasten toimintaa sekä vähentää sperman määrää ja laatua.

Muun muassa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on virallisesti luokitellut bisfenoli A:n turvalliseksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo sivuillaan, että bisfenoli A:n eli BPA:n terveyshaitat ovat kiistanalaisia.

Women's Health -sivusto listaa lääkäri Alukalin kanssa kuusi tapaa, joilla mies saattaa epätietoisesti huonontaa spermansa laatua merkittävästikin:

1) Kännykän kantaminen farkkujen taskussa

Asiasta tehdyissä tutkimuksissa on huomattu, että elävien siittiöiden määrä väheni 9 prosentilla johtuen kännykästä tulleesta säteilystä. Erityisesti housujen etutaskua kannattaa välttää kännykän säilyttämispaikkana. Kännykkää kannattaa mieluummin kantaa vaikka takataskussa tai laukussa.

2) Stressaaminen

Stressi koettelee joka ikistä kehon toimintoa, myös sperman tuotantoa. Hiljattain tehty tutkimus tukee tätä. Stressaavien miesten siittiöt näyttivät olevan epänormaalin muotoisia ja siittiöiden liikkumisessa oli ongelmia.

3) Tupakointi

Minkä tasoinen tupakointi tahansa vaikuttaa negatiivisesti sperman laatuun. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että mitä nopeammin mies lopettaa tupruttelun, sitä nopeammin hänen kehonsa alkaa tuottaa terveempiä pikku-uiskentelijoita.

4) Painonnousu

Sperman tuotanto hidastuu, jos mies on ylipainoinen tai hengenvaarallisen lihava. Alukalin mukaan kyse on todennäköisesti siitä, että rasva tuottaa estrogeeniä. Ylipaino vaikuttaa myös toiseen miehiseen asiaan: miehillä, joilla on liikakiloja, on myös muita useimmin erektio-ongelmia.

5) Liika kuumuus

Miehen ei kannata istuskella tuntikausia kuumassa kylvyssä tai saunassa. Lääkäri Alukal kuitenkin muistuttaa, että miehen pitäisi altistua kuumuudelle säännöllisesti ja usein, ennen kuin kuumuudella alkaa olla spermaa tappava vaikutus. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi miehillä, jotka jatkuvasti työskentelevät kuumissa olosuhteissa. Miehen kivekset eivät pysty toimimaan kunnolla, jos ne eivät ole muutaman asteen viileämpiä kuin muu keho.

6) Liika alkoholinkäyttö

Miehet, jotka juovat runsaasti alkoholia, elävät yleensä muutenkin epäterveellisemmin kuin toiset. Tämä vaikuttaa sekä sperman laatuun että määrään. Itse asiassa jo melko pieni alkoholimäärä vaikuttaa spermaan negatiivisesti. Tuoreessa tutkimuksessa kävi ilmi, että sperman laatu heikkenee jo siinä tapauksessa, että mies juo vain viisi alkoholiannosta viikossa.

Lähteet: Women's Health, THL, Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat