Valtaosalta löytyy perimästä nälkägeeni - selittää jatkuvan ruokahalun

16.07.2013 22:15 - Laura Sulkava

Tuntuuko aina, että tilaa olisi vielä jälkiruualle? Se saattaa johtua geeneistäsi.

Geenien on havaittu vaikuttavan osasyynä siihen lähteekö ihmiseltä nälkä. Brittitutkimusen mukaan yli puolella väestöstä on FTO-geeni, jonka havaittiin jo vuosia sitten aiheuttavan lihavuutta.

Uusimman tutkimuksen mukaan geeni aiheuttaa näläntunteen pysymisen syömisestä huolimatta sekä saa ihmisen himoitsemaan rasvaisia ja sokerisia ruokia.

Puolella väestöstä nälkägeeni

Tutkijoiden mukaan 49 prosentilla Briteistä on yksi virheellinen geeni, joka aiheuttaa 30 prosenttia korkeamman riskin liikalihavuuteen, kuin geenittömillä. 16 prosentilla taas on kaksoisgeeni ja heillä on 70 prosenttia suurempi todennäköisyys liikalihavuuteen. Heidän onnistumismahdollisuutensa laihduttamisessa ovat myös heikommat, kun geenittömillä.

Näläntunnetta ohjaa hormoni

Lontoolaisen yliopiston teettämässä testissä kysyttiin geneettisen virheen omaavilta sekä omaamattomilta nuorilta miehiltä näläntunteesta ennen ja jälkeen ruokailun. Testiryhmältä otettiin verikokeet, joista tutkittiin greliini-hormonia, joka laukaisee näläntunteen.

Greliinitaso on normalisti ennen ruokailua korkealla ja laskee syömisen aikana. Miehet, joilla oli niin sanottu nälkägeeni, tunsivat olonsa nälkäisemmäksi kuin geenittömät, ja heidän hormonitasonsa eivät laskeneet normaaliin tapaan.

- Osa ihmisistä on ohjelmoitu syömään enemmän. Heillä ei ainoastaan ole korkeammat greliinitasot ja siksi nälkäisempiä, mutta aivot myös reagoivat tutkimuksen mukaan erilailla grealiiniin sekä kuvaan ruuasta, kertoo tutkimusta johtanut lääkäri Rachel Batterham.

Uusi löydös vaikuttaa luonnollisesti tulevaisuuden taisteluun liikalihavuutta vastaan. Lihavuuden hillintään voidan kehittää lääkkeitä, mutta greliinin tasoa sekä nälkää voi hillitä myös urheilulla sekä proteiinipainotteisella ruokavaliolla.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat