Voimat vähissä? 5 vakavaa merkkiä, joista tiedät tarvitsevasi pikaisesti omaa aikaa

08.09.2014 17:58 - Senni Loikala

Älä päästä arjen oravanpyörää rullaamaan niin, ettet pysy sen mukana. On tärkeää tunnistaa vaaralliset väsymisen merkit ajoissa.  

Olitpa lapsiasi työpäivän jälkeen harrastuksiin monta kertaa viikossa kuskaava perheenäiti tai -isä tai työuraasi luova kolmekymppinen, niin moni huomaa ajautuvansa arjen oravanpyörään. Sen yhtenä vaarana on, että unohdat oman hyvinvointisi ja palat loppuun.

Kokosimme viisi vakavaa merkkiä, joista tiedät tarvitsevasi omaa aikaa.

1) Olet lakannut tekemästä asioita, joita rakastit ennen. Jos elämästäsi on tippunut pois elämän pienet nautinnot, joista sait ennen virtaa, voi se olla merkki tarpeesta saada omaa aikaa. Kirjoititko aikoinaan itse askartelemaasi muistikirjaan pätkiä kaupungilla kuulemistasi keskusteluista? Menitkö kirjastoon lukemaan naistenlehtiä kioskilta ostama limsa mukanasi? Suuntasitko aamulla lenkkipoluille? Luo suunnitelma, miten pystyt palauttamaan elämääsi asiat, joista saat sielunruokaa.

2) Tiedät etukäteen, millainen päivästäsi tulee. Mikäli joudut noudattamaan arjessasi lähestulkoon minuuttiaikataulua, ja elämäsi on paikasta toiseen juoksua ja asioiden hoitamista, olet oman ajan tarpeessa. Aikataulut ovat toki tärkeitä ja voivat helpottaa elämää, mutta on tärkeää jättää tilaa myös spontaaneille päätöksille.

3) Elät sumussa. Arjen vastuusumat voivat johtaa siihen, että elämästäsi ikään kuin katoavat värit. Elät eräänlaisessa kuplassa, jossa mikään asia ei enää kosketa entisen lailla. Työkaverin kertoessa hauskaa, viikonloppuna tapahtunutta tarinaa, et välttämättä enää eläydy hänen kertomuksiinsa. Äitisi soittaessa et jaksaisi millään keskittyä hänen kuulumisiinsa. Jos tunnet eläväsi sumussa, tarvitset kipeästi omaa aikaa.

4) Tunnet itsesi korvaamattomaksi. Joskus kova vastuu ajaa siihen, että omaatuntoa alkaisi pistellä ajan antaminen omaa hyvinvointia varten. Tilanne voi kärjistyä esimerkiksi työelämässä, jossa tunnollisimmat puurtajat tekevät hommia jopa vapaa-aikanaan tai perheenäideillä, jotka joutuvat pitämään useita rautoja tulessa yhtä aikaa. Jos tunnet, että muiden hyvinvointi tai etu romahtaisivat ilman sinua, on syytä muistaa oma rajallisuutensa ja helliä itseään hyvissä ajoin.

5) Olet tyytymätön ulkonäköösi. Jos alat ajatella itsestäsi ikävään sävyyn ja et ole enää sinut sen kanssa, mitä peilistä näkyy, saatat kaivata lisää aikaa itsellesi. Tärkeintä ei ole se, että värjäisit hiuksesi tai laitattaisit tekoripset, vaan se että sinusta tulee jälleen ihminen, joka rakastaa myös itseään. Ja omasta ulkonäöstä huolehtiminen on osa sitä.

Lue myös: Murehditko liikaa? 5 vinkkiä kevyempään oloon

Kilpailut

Uusimmat